İŞ CİNAYETLERİ SON BULSUN
SORUMLULARDAN HESAP SORULSUN!
17 Ekim 2017 tarihinde Şırnak’ta asfaltit (katılaşmış petrol) madeninde yaşanan iş cinayetinde 7 maden işçisi yaşamını yitirmiş 1 maden işçisi de ağır yaralanmıştır. Hayatını kaybeden işçilerimizin yakınlarına sabır, yaralılara acil şifalar diliyoruz.
Karadon, Kozlu, Soma, Ermenek ve Şırnak… Son yıllarda Türkiye’nin farklı yerlerindeki maden sahalarında birbiri ardına yaşanan ve yüzlerce kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan iş cinayetleri adeta katliam boyutuna ulaşmıştır.
Bu katliamların sorumlusu, sömürü hırsıyla insanların can güvenliğini yok sayan işletme sahipleri ve bunlara göz yuman siyasi otoritedir. Bu sorumlular mahkeme önünde hak ettikleri cezalara çarptırılmadıkları için, bir önceki facianın acısı dinmeden yenileri yaşanmaktadır. Şırnak’ta göçüğün yaşandığı gün, 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma Faciasının sanıklarından birisinin tahliye olması kabul edilebilir değildir.
Dün yaşanan facianın ardından hükümet, facianın yaşandığı maden sahasının, işletme ve iş güvenliği riski barındırdığı için 2013 yılında mühürlendiğini açıklamıştır. Bu açıklama, hükümetin acizliğinin ve maden işletmelerindeki denetimlerin yetersizliğinin itirafı niteliğindedir.
2014 yılında Şırnak’ta yaşanan başka bir facia sonrasında TMMOB heyeti tarafından yapılan incelemelerde, bölgede “kaçak” olarak adlandırılan fakat herkesin bilgisi dahilinde üretim yapan çok sayıda ölüm kuyusunun olduğu tespit edilmiştir. Bölgede yaşanan yoğun işsizlik nedeniyle çok sayıda gencimiz, hiçbir sosyal güvencesi olmaksızın, karın tokluğuna, güvenliksiz ve denetimsiz madenlere girmek zorunda kalmaktadır. Devlet, üretimin aksamaması için bu duruma göz yummaktadır.
17 Ekim’de göçüğün yaşandığı olan ocak, bir açık işletmedir. Açık işletme çukurunda geçen kış aylarından itibaren ciddi miktarda su birikmiş olup tabakaların gevşemesine neden olmuştur. Bu durum çalışmayı güçleştirmektedir. Emniyet ve iş güvenliği açısından zorunlu olan basamak çalışmaları yapılmadığı için her an göçük ihtimali yüksektir. Sahada hiçbir mühendislik çalışması yapılmamıştır. Yani yapılan üretimin mühendislikle, bilimle hiç bir ilgisi yoktur.
Başta işletme sahibi olmak üzere, göz göre göre yaşanan bu katliamın tüm sorumluları derhal ve etkili biçimde cezalandırılmalıdır. Kaçak, güvenliksiz, denetimsiz tüm maden işletmeleri derhal kapatılmalıdır. Ruhsatlı olarak üretim yapılan ocaklarda işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri en üst düzeye çıkartılmalıdır.
Emin Koramaz
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı
Okunma Sayısı: 3162