TMMOB Odalar 27 Nisan 2024, Cumartesi

En geniş anlamıyla tıbbi jeoloji, insan ve hayvan metabolizmalarının aşırı derecede element ve minerallere maruz kalması veya bunların metabolizmadaki aşırı derecede eksikliğini inceler.

Dağlar sürdürülebilir bir çevrenin temelidir. Dünya nüfusunun %12’si ve yaban hayatının ise neredeyse tamamına yakını dağlarda ve eteklerinde yaşamaktadır. Dağlardaki yaban hayatı ve burada yaşayan insanların yaşamlarını sürdürmesi, gelecek için çok önemlidir. Dağlar dünya içmе suyunun % 60-80’ini sağlamaktadır. Ayrıca, dağlardan sağlanan tеmiz su tarımsal alanlarda çiftçilеr tarafından kullanıldığı için, dağ kaynaklı sular kürеsеl bеsin güvеnliğinin sağlanması açısından hayati önеmе sahiptir.

Adalet ve Kalkınma Partisi Ortahisar İlçe Başkanı Selahaddin Çebi ile yönetim kurulu ve Büyükşehir Meclis üyesi Mustafa Yaylalı TMMOB İl Koordinasyon Kurulunu ziyaret ederek Ortahisar ilçe projeleri hakkında görüş alışverişinde bulundu.

Odamızın kuruluşundan bu yana her yıl geleneksel olarak meslekte 25, 30, 40, 50 ve 60. yılını dolduran üyelerimize “2022 Yılı Emek Ödülleri” 20 Haziran Pazartesi günü düzenlenen törenle verildi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Sn. Prof. Dr. Gençağa PÜRÇEK, Dekan Yardımcıları Prof.Dr. Hacı DEVECİ ve Doç. Dr. Temel VAROL TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi Yönetim Kurulunu ziyaret ettiler.

Şube Başkanımız Semi Hamzaçebi, Gümüşhane Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü mezuniyet programına katıldı. Mesleki yaşantılarına giriş yapan meslektaşlarımıza Jeoloji Mühendisleri Odası Trabzon Şube Yönetim Kurulu olarak başarılar dileriz.

Artan nüfusa ve insanların doğaya daha fazla müdahale etmesine bağlı olarak doğa kaynaklı afetlerin insan yaşamına olan etkileri her geçen gün artmış, dünya ölçeğinde bu artış küresel iklim değişikliğine bağlı olarak son 200 yılda 4 kata ulaşmıştır. Geçmişten günümüze kadar, meteorolojik kökenli afetler içinde en fazla kuraklık ve taşkınlar, meteorolojik olmayan afetlerin içinde ise depremler can ve mal kaybına neden olmuş (EMDAT- Uluslararası Afet Bilgi Bankası 2017), sadece 1994 ile 2019 yılları arasında küresel ölçekte meydana gelen 7000’den fazla doğa kaynaklı afette 1.5 milyon’dan fazla insan hayatını kaybetmiştir (Emergency Disaster Data Base).

Lityum ve bileşikleri, ısıya dayanıklı cam ve seramikler, lityum gres yağlayıcılar, demir, çelik ve alüminyum üretimi için katkı maddesi, hatta depresyon tedavisinde öteki antidepresanların etkisini güçlendirmek için de kullanılıyor olsa da en önemli kullanım alanı lityum piller ve lityum iyon pillerdir. Araç bataryalarının günümüzdeki vazgeçilmez hammaddesidir ve batarya sektörü üretimin dörtte üçünü tüketmektedir.

Ülkemiz için düşünüldüğünde, akla gelen ilk “stratejik mineral” bor mineralleridir. Bor mineralleri özellikle nükleer alanda, savunma sanayisinde, jet ve roket yakıtı (asıl yakıt hidrojeni güvenli bir şekilde depolaya bilmek için), sabun, deterjan, lehim, fotoğrafçılık, tekstil boyaları, cam elyafı ve genellikle kâğıt sanayinde kullanılmaktadır.

yurtdışına sattığımız (ihracat) ve yurt dışından satın aldığımız (ithalat) minerallerden oluşan malzemeleri sınıflandırmak gereklidir. Bunlar:  1. Metalik Madenler, 2. Endüstriyel Hammaddeler, 3. Doğal Taşlar ve 4. Enerji Hammaddeleri’dir.