TMMOB Odalar 01 Temmuz 2024, Pazartesi
Yayınlayan Birim: SAMSUN ŞUBE
Yayına Giriş Tarihi: 07.03.2014
Güncellenme Zamanı: 10.03.2014 15:40:09

  ÜLKENİN DEPREM GERÇEKLİĞİNİN DIŞINDA KALMAK MÜMKÜN DEĞİLDİR!

"Deprem Haftası" olarak belirlenen 1-7 Mart tarihleri arasında kamuoyuna ülkemizin deprem gerçekliğinin vurgusunu yapmaktayız.

Toplum olarak yaşanan olayları geçen süreç içinde unutma gibi bir alışkanlığımız var.

Oysa yakın tarihte yaşadığımız 17 Ağustos 1999 Marmara, 12 Kasım 1999 Bolu Düzce ve son olarak 23 Ekim 2011 tarihli Van depreminin acılarının izleri hala sürmektedir.

Yaşananlar, ülkemizin jeolojik gerçekliğinin bir parçasıdır.

Yerküre üzerinde bilinen ve bugün için engellenmesi mümkün olmayan en büyük enerji boşalımı olan depremler; toplumsal yaşamın en önemli risk faktörlerinden biridir.

Bu riskle karşı karşıya kalan ülkeler, depremlerin afete dönüşmesinin önlenmesi veya zararlarının azaltılması amacıyla en üst düzeyde stratejik planlar ve afet yönetim sistemlerini hayata geçirmektedirler.

Deprem gerçekliği bugüne kadar çok sayıda akademik ve bilimsel araştırma ile ülke gündemine taşınmış, toplumsal bilincin oluşturulması ile zarar azaltmaya yönelik çalışmaların önemi raporlarda özellikle vurgulanmıştır.

Ülkemiz de jeolojik gerçekliğinin bir sonucu olarak sıkça karşılaştığımız ve toplumsal yaşamın en önemli risk faktörlerinden biri olan Depremlerin etkileri önemsenmelidir.

Toplumda deprem-afet bilinci oluşturulmalı, eğitim sistemi içinde konunun işlenerek afetten korunma yolları anlatılmalıdır.

Deprem zararlarının azaltılarak doğa olayının afete dönüşmesinin engellenmesi için geliştirilecek strateji ve eylem planları devlet politikası haline getirilmelidir.

Bugün  bazı okullarda  şiirlerle ve kompozisyonlarla hatırlanan bir konu haline dönüştürülmemelidir.

Ülkemizde ulusal bir "2014 Yılı Deprem Haftası Etkinlikleri" programından söz etmemiz mümkün değildir.

Başta büyük kentlerimiz olmak üzere; yıkıcı depremleri üretebilecek nitelikteki fay hatları/ fay zonları üzerine oturan kentlerimiz, kasabalarımız, köylerimizde yerel seçim süreçlerinin en önemli konularından birisinin deprem ve afetlerle mücadele  olması gerekirken, böylesine önemli yaşamsal bir konu gündemin gölgesinde kalmıştır.

Yaşadığımız il içinde aynı kaygılar geçerlidir. Sonuçta Samsun Kuzey Anadolu Fay Hattına oldukça yakın bir ildir. Bu hat üzerinde olacak bir deprem tüm Samsun`u etkileyecektir.

 

Bu Ülkede Yaşayıp, Bu Ülkenin Deprem Gerçekliğinin Dışında Kalmak Mümkün Değildir.

Depremlere karşı ulusal bilincin oluşturulmasının son derece önemli olduğuna inanıyoruz. Bu bilincin oluşmasında basın yayın organlarına büyük sorumluluk düşmektedir.

Ülke gelişim ve yerleşim stratejilerinin belirlenmesinde, her ölçekte bölgesel, mekânsal ve çevre planlarının ve uygulama imar planlarının hazırlamasında jeolojik- jeoteknik verilere dayalı ülke afet gerçeği göz önüne alınmalıdır.

Yapı üretim süreçlerinde verilen jeolojik-jeoteknik hizmetler de yapı denetim sistemi içine alınmalı, Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği acil olarak değiştirilmeli, denetim hizmetlerinde mutlaka jeoloji mühendislerinin de yer alması sağlanmalıdır.

Ülkemizin jeolojik gerçekliğine rağmen halen bir çok yerel idare ve belediye jeoloji mühendisi istihdamından kaçınarak imar ve denetim faaliyetlerini eksik ve şeklen yürütülürken, bir çok belediyede jeoloji mühendisliği hizmetlerini tek elden yürütecek birimlerin dahi bulunmadığı bir gerçektir.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri olarak, toplumun genelini ve mesleğimizi doğrudan ilgilendiren bu alanda önemini topluma anlatmaya,  depreme daha fazla hazır olunmasını sağlayacak politikaların hayata geçirilmesi gerektiğini ortaya koymaya çalışacağız. 

Sonuç olarak, bir kez daha ifade ediyoruz ki;

Doğa olaylarının afete dönüşmesi "kader" değildir ve toplumsal acıların tekrar yaşanmaması bizim elimizdedir. Üzerinde yaşadığımız yerkürede tanık olduğumuz gelişmelere aklın ve bilimin ışığını yansıtmaya çalışmak temel anlayışımız olmaya devam edecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

 

TMMOB JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI

SAMSUN ŞUBESİ

06 MART 2014


Bize Ulaşın

TMMOB JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI
Hatay Sokak NO:21 KOCATEPE / ANKARA
T: (+90) 312 432 30 85
F:(+90) 312 434 23 88

Key İnternet Hizmetleri Ltd. Şti. © 2005-2015 HER HAKKI SAKLIDIR