TMMOB Odalar 01 Temmuz 2024, Pazartesi

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi ile ESOGÜ tarafından ortaklaşa düzenlenen "Eskişehir‘de Deprem ve Zemin" konulu çalıştay yapıldı.

Yayınlayan Birim: ESKİŞEHİR ŞUBE
Yayına Giriş Tarihi: 22.05.2012
Güncellenme Zamanı: 23.05.2012 11:10:33

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi ile ESOGÜ tarafından ortaklaşa düzenlenen "Eskişehir‘de Deprem ve Zemin" konulu çalıştay yapıldı. 14 Mayıs 2012‘de ESOGÜ Necla Özdemir Konferans salonunda düzenlendi.

Çalıştayın açılış konuşmaları; TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı,  ESOGÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı,  ESOGÜ Rektörü ve Eskişehir Milletvekili Salih Koca tarafından yapıldı.

Eskişehir in depremselliği ile zemin özeliklerinin bilinmesine ve deprem esnasında zeminin nasıl davranacağının anlaşılmasına ışık tutmak ve bu konudaki bilgi kirliliğinin ortadan kaldırılmasına yardımcı olmak amacıyla düzenlenen çalıştaya, sunum yapmak üzere İTÜ, AFAD, MTA, ESOGÜ, AÜ.  DSİ. 3. Bölge Müdürlüğünden ve Üç Eksen Firmasından olmak üzere toplam 9 araştırmacı sunum yaptı.

Çalıştay 2 oturum şeklinde gerçekleşti. Jeoloji Mühendisleri Odası Bilimsel Teknik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kadir Dirik‘in başkanlığında yürütülen 1. Oturumda Dr. Ramazan Demirtaş (AFAD), Dr. Ömer Emre (MTA), Prof. Dr. Faruk Ocakoğlu (ESOGÜ) ve Doç. Dr. Cenk Yaltırak (İTÜ) tarafından olası bir depremde Eskişehir ilini etkileyebilecek diri fayları tanıtarak, yüzey faylanma tehlike zonu oluşturması, Eskişehir Fay Zonu‘nun geometrisi ve depremselliği konularında bilgiler verdi. Bu oturumca ayrıca Eskişehir il sınırları içinde ve çevresinde bulunan birçok diri fayın etkisi altında olduğu ve özellikle kent merkezinin zayıf zemin özellikleri nedeniyle oluşabilecek olası depremlerden önemli derecede etkilenebileceği belirtildi.

Dokuz Eylül Üniversitesinden Prof. Dr. Hasan Sözbilir‘in başkanlığında yürütülen 2. Oturumda Yrd. Doç. Dr. Murat Türköz (ESOGÜ), Prof. Dr. Can Ayday (AÜ), Dr. Didem Yasin (ESOGÜ), Jeoloji. Yüksek Mühendisi İsmail Uğurlutiryaki (Üç Eksen) A.Ş. ve Jeoloji Yüksek Mühendisi Osman Çakır (DSİ.3. Bölge Md.lüğü) tarafından Eskişehir ilindeki temel zeminlerinin mühendislik özellikleri, zeminin sıvılaşma potansiyeli ve geçmişte yapılmış çalışmalar hakkında sunumlar yapıldı.