TMMOB Odalar 01 Temmuz 2024, Pazartesi

Afyonkarahisar Temsilci Yardımcımız Doç. Dr. Ahmet Yıldız yerel radyo kanalında yayınlanan Gündem Programına katıldı. Programda ilimiz ve ülkemiz açısından deprem konusu konuşuldu.

Yayınlayan Birim: ESKİŞEHİR ŞUBE
Yayına Giriş Tarihi: 09.02.2012
Güncellenme Zamanı: 02.03.2012 18:12:49

Afyonkarahisar Temsilci Yardımcımız Doç. Dr. Ahmet Yıldız yerel radyo kanalında yayınlanan Gündem Programına katıldı.

Programda ilimiz ve ülkemiz açısından deprem konusu konuşuldu.

"Ülkemiz jeolojik olarak Alp-Himalaya deprem kuşağında"

Programda ülkemizin jeolojik olarak Alp-Himalaya deprem kuşağında yer aldığını kaydeden Doç. Dr. Ahmet Yıldız, "Türkiye‘deki depremler Afrika-Arabistan levhalarının kuzey-kuzeydoğuya doğru hareket etmeleriyle ilişkili olarak meydana gelmektedir. Arabistan levhasının kuzeye doğru itilmesi ve Avrasya levhasının altına doğru dalması sonucu Doğu Anadolu Bölgesi‘nde yoğun sıkışma olayı gerçekleştirilmektedir. Yine aynı olayın bir sonucu olarak Anadolu levhası Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu fayları boyunca saatin tersi yönünde batı-güneybatıya doğru kaçmaktadır. Anadolu levhasının batıya doğru kaçışı Yunan makaslama kuşağının engellemesi sonucu Ege‘de kuzey-güney yönlü genişleme rejiminin oluşmasına sebep olmuştur. Bu tektonik olaylar zinciri milyonlarca yıldır devam etmekte olup günümüzde de yaşadığımız depremlerin ana nedenini oluşturmaktadır" diye konuştu.

"Afyonkarahisar ve çevresi depremsellik açısından aktif bir bölge"

Afyonkarahisar ve çevresinin Güneybatı Türkiye genişlemeli neotektonik bölgesinde yer almakta olduğunu belirten Yıldız, "Afyonkarahisar, tektonik açıdan aktif olan Akşehir-Simav Fay Sistemi‘nin orta kesiminde bulunmaktadır. Tarihi dönemlerden günümüze kadar Afyonkarahisar ve ilçelerinde çok sayıda yıkıcı deprem meydana gelmiş olup, bunlardan son 20 yıl içinde meydana gelen en önemli depremler 1995 Dinar, 2000 ve 2002 Sultandağı depremleri, yine 2002 Çay depremidir. Tüm bu depremler Afyonkarahisar ve çevresinin depremsellik açısından oldukça aktif bir bölge olduğunu göstermektedir" değerlendirmesinde bulundu.