TMMOB Odalar 01 Temmuz 2024, Pazartesi
Yayınlayan Birim: SAMSUN ŞUBE
Yayına Giriş Tarihi: 24.10.2011
Güncellenme Zamanı: 25.10.2011 15:42:53

BASINA VE KAMUOYUNA

  23 Ekim 2011 Pazar günü saat 13.41 de merkez üssü Van‘ın Tabanlı Köyünde 7.2 büyüklüğünde, 5 km derinliğinde bir deprem meydana gelmiştir. Van il merkezi ile özellikle Erciş ilçemiz ve bağlı köylerinde can kayıpları ve yıkımlar olduğu bilgiler arasındadır. 2 saatte 16 artçı deprem gerçekleşmiştir.

  Birçok araştırmacı, meslek odası ve demokratik kitle örgütü gibi bizlerde Jeoloji Mühendisleri Odası olarak, ülkemizin deprem gerçekliğine ilişkin duyarlılığımızı ve bilgi birikimimizi toplumla paylaşmaktayız.

  Deprem, Kuzey Anadolu Fayı ve Doğu Anadolu Fayı`ndan ayrı; Van`ın kuzeyinde yer alan kuzey doğu gidişli, bindirme bileşenli sol yanal doğrultu atımlı faylardan kaynaklanmıştır. Bu fayların varlığı ve 7 ve 7` nin üzerinde depremler üreteceği daha önce yapılan çalışmalarda ortaya konulmuştur.

  Deprem, çoğumuzun hareketsiz zannettiği ve güvenle ayağını bastığı yerkabuğunun, üzerinde bulunan tüm yapılarında hasara ve can kayıplarına neden olabilecek derecede hareketli olduğunu gösteren bir doğa olayıdır.

İnsanlık, bugünkü bilimsel olanaklarla, depremleri birer afet olayına dönüştürmeden yaşamanın arayışında önemli başarılar elde etmiştir.

Yerleşimlerin afetlere karşı güvenlikli hale getirilmesi süreci, ara vermeden kararlı bir şekilde sürdürülen, geniş kapsamlı, toplumsal olarak içselleştirilmiş bir mücadele kültürü ve teknik hazırlıklarla başarılabilir.

Ülkemiz, sahip olduğu jeolojik, topoğrafik ve meteorolojik koşulları nedeniyle büyük can ve mal kayıplarına yol açan doğal afet olayları ile sıkça karşılaşmaktadır. Doğrudan doğal afet zararlarının her yıl Gayri Safi Milli Hasılanın % 1-3‘ü arasında kayıplara yol açtığı tahmin edilmektedir.

Ülkemizin jeolojik gerçekliğine, 17 Ağustos gibi yıkıcı afet deneyimlerine ve uyarılara rağmen bugün hala afetlere yeterli hazırlığı yapmadığını, afet zararlarını azaltma yolunda politikalar üretemediğini görüyoruz.

23.10.2011tarihinde Van‘da meydana gelen depremi doğanın bir uyarısı olarak kabul ederek, toplumun tüm kesimleri ve kurumları olarak, depreme hazırlık konusunda kendimizi her zaman sorgulamak zorundayız.

  Bölgemizde, Kuzey Anadolu Fayı üzerinde Merkezi Lâdik ve Erbaa olabilecek bir depremde Samsun ve çevresi etkilenebilir.

  Binalarda zemin- yapı ilişkilerini sağlayan zemin etüt raporları belediyeler tarafından mutlaka istenmeli, inşaatlar denetlenmelidir. Yaşananlar bize şunu göstermiştir, zemin sınıfına göre seçilen temel sistemlerinde sorun vardır. Zemin etüt raporundaki önerilerin dikkate alınması ve yerinde doğru olarak uygulanması son derece önemlidir. İnşaatlarda kaliteli malzeme kullanılarak bina stoklarımızın zeminle uyumlu hale getirilmesi sağlanmalıdır.

  Unutmayalım ki insana zarar veren deprem değil, deprem gerçeği göz ardı edilerek yapılan sağlıksız yapılaşmalardır.

  Her kent bu anlamda kendini sorgulamalı ve doğal afetlere ne kadar hazır olduğunu gözden geçirmelidir.

  Yaşananlar bize göstermiştir ki, kurtarma ekibinin hızlı ve donanımlı bir şekilde ilk 24 saat içinde afet yerine ulaşması can kayıplarını en aza indirecektir. Onun için kurtarma ile ilgili Ülkemizde mutlaka daha donanımlı bir alt yapı hazırlanmalı hatta Üniversite eğitimi bazında özel bölümler açılıp eleman yetiştirmelidir.

  Yaşamını kaybedenlerin yakınlarına ve halkımıza baş sağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. 24.10.2011

                                                                                        Gül YÜZÜNCÜ YILMAZ

                                                                                       JMO Samsun Şube Başkanı