TMMOB Odalar 19 Mayıs 2024, Pazar
Yayınlayan Birim: SAMSUN ŞUBE
Yayına Giriş Tarihi: 22.03.2010
Güncellenme Zamanı: 22.03.2010 10:25:08

                            BASINA VE KAMUOYUNA            

                                22 MART SU GÜNÜ

Su insanlığın en önemli yaşamsal gereksinimidir.

Yaşamın kaynağı olan su, gün geçtikçe kirlenmekte zor bulunur kaynak olmaktadır.

Ülkemiz düşük seviyede su sıkıntısı yaşayan ülkeler arasında yer almaktadır. Bunun nedeni su potansiyelinin ülke coğrafyasında eşit bir şekilde dağılmaması ve hızlı nüfus artışıdır.

Su kaynaklarının bulunduğu bölgeler ile nüfus ve endüstrinin yoğunlaştığı bölgelerin dağılımı uyumsuzdur. Su hizmetinin sağlıklı olarak sağlanması kentsel yaşamı doğrudan etkileyen bir faktördür. Özellikle kentsel yerleşim alanları çevresindeki su kaynakları, sürekli tehdit altında bulunmaktadır. Bu gün, özellikle eksik suya sahip olduğumuz havzalarda, yanlış, kontrolsüz ve aşırı kullanım nedeniyle, doğanın dengesi bozulmuş, kıyı ovalarımızda yaygın görülen alüvyon akiferlerin önemli bölümü, aşırı yeraltısuyu çekimi nedeniyle tuzlanmıştır.

Sağlıklı kentsel yaşam için güvenilir suya ulaşımın sağlanması kadar, hizmetin ödenebilir düzeyde ve kesintisiz olarak kamu hizmeti anlayışı içinde verilmesi gerekmektedir.

Yaşamımızdaki temel ihtiyaçlarımızdan olan suyu bilinçli olarak tüketerek gelecek nesillere taşınabilir ve onların geleceklerinin sağlıklı olmasına katkıda bulunabiliriz.

Suyun sadece ekonomik değeri ile değil, bir yaşam hakkı olarak sosyal değerleriyle de ele alınması gerekmektedir. Su kaynaklarımızın iyi planlanıp yönetilmesinin önemi her geçen gün artmaktadır.

Türkiye‘nin yer altı ve yerüstü sularının ancak % 35‘inden yararlanılabildiği düşünüldüğünde, ülke sularının kullanılmayan % 65‘lik kısmının kapitalistler için  neden bu kadar önemli olduğu, ne kadar iştah açıcı bir alan olduğu kolaylıkla anlaşılacaktır.

Ulusal Su Politikası geliştirmeliyiz.

Tüm kamu kuruluşları ve özel sektör firmaları tarafından açılan su sondaj kuyu bilgileri için DSİ bünyesinde bir veri bankası oluşturulmalıdır.

*Yeraltı suları rezervini doğru ve sağlıklı olarak belirleyebilmek için ülke çapında yeraltısuyu potansiyeli yönünden uygun olan tüm akiferlerde yeterli miktarda ve doğru lokasyonlarda insan hatasını da ortadan kaldıran limnigraf aletleri ile mutlaka yeraltısuyu seviye gözlemlerine gidilmeli ve yeraltısuyu rezervleri revize edilmelidir.

*Jeolojik ve hidrojeolojik etüdü yapılmamış sahalarda su temin amaçlı sondaj kuyuları açılmamalıdır. Yeraltı jeolojik yapısı ve akifer ortamları belirlenmemiş sahalarda sondaj kuyusu açılması, doğanın jeolojik yıllar boyunca özenle kurduğu ve koruduğu akifer yapılarını nitelik ve nicelik yönünden yok etmektedir.

*Suların da bir gün çeşitli nedenler ile tükenebileceği gerçeğinden hareket ile insanlarda ‘su tasarrufu‘ bilinci oluşturulmalı. Bu kültürü oluşturma ve geliştirme adına içme, sulama, kullanma, endüstri v.b. her alanda toplumsal eğitime önem verilmelidir.

*Batı ve Güney Anadolu‘da büyük alanlar kaplayan akifer özellikli kireçtaşı biriminin ihtiva ettiği yeraltı sularında doğrudan denize boşalan yeraltı suları araştırılmalıdır. Bölgede gelişen turizm faaliyetleri nedeniyle her geçen gün artan su talepleri de dikkate alınarak bu suların bulunup faydalı hale getirilmesi, ülke ekonomisi açısından çok önemlidir.

Yer altı suyu havzalarında veriminin azalmaması için;Dere ıslah çalışması yapılırken dere yataklarındaki ve çevresindeki alüvyon alanlarının korunması gerekmektedir,

Alüvyon arazilerde açılan kuyularda aşırı pompajdan kaçılmalıdır,Kaçak kuyuların açılmasına izin verilmemelidir,Yeraltı suyu havzalarında açılacak su kuyularına belirli bir sınırlama getirilmelidir.

Samsun kent merkezinin içme suyu ihtiyacı Çakmak Barajından karşılanmaktadır. Barajın kirlenmemesi için Çakmak Barajını besleyen havzalara, Belediyelerin ve Köylerin KANALİZASYONLARININ arıtılmadan verilmemesi ve KATI ATIKLARININ ( ÇÖPLERİN ) dökülmemesi gerekmektedir.    22. 03. 2010

 

                                                                                 JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI

                                                                                                SAMSUN ŞUBESİ

                                                                                              YÖNETİM KURULU