TMMOB Odalar 01 Temmuz 2024, Pazartesi

Diyarbakır Bazalt Konferansının ardından hazırlanan sonuç bildirgesini basına ve kamuoyuna sunuyoruz.

Yayınlayan Birim: DİYARBAKIR ŞUBE
Yayına Giriş Tarihi: 26.05.2013
Güncellenme Zamanı: 30.10.2013 14:59:16

Diyarbakır Bazalt Konferansının ardından hazırlanan sonuç bildirgesini basına ve kamuoyuna sunuyoruz.

DİYARBAKIR BAZALT KONFERANSI

SONUÇ BİLDİRGESİ

 

22 Mayıs 2013 tarihinde TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından yürütülen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası, Mermerciler ve Madenciler Odası ve Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi ile ortaklaşa düzenlenen "Bazalt Konferansı"nda bazaltın oluşum evreleri ve kullanım alanları değerlendirilmiştir.

Etkinlik boyunca yapılan tartışmalar, vurgulanan noktalar ve çözüm önerilerimizi sonuç bildirimiz ile kamuoyuna sunuyoruz;

Doğal taşlar, insanoğlunun var oluşundan beri yaşama alanlarını oluşturmaya başladığı dönemlerde inşa etmiş olduğu mekânlar ve yapılarda en önemli yapı malzemesi olmuştur.

Bazalt, doğal taşlar sınıflandırmasında volkanik kayaçlar arasında yer almaktadır. Diyarbakır-Karacadağ bazaltları 10 000 km² lik bir alanı kaplamaktadır.

Karacadağ bazaltları 3 evre ve birçok fazdan meydana gelmiştir. 1. evre bazaltlarının yayılım gösterdiği Devegeçidi bölgesindeki bazaltlar yüksek blok verimi açısından en uygunudur.

Karacadağ Beldesi, Hashavar Vadisi ve Karaköprü Vadisi de blok bazalt açısından verimli alanlardır.

Diyarbakır; çeşitli endüstriyel alanlarda ve inşaat işlerinde kullanılabilen "Bazalt Taşı"nın geniş bir rezervine sahiptir. Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bu kentin hala ayakta duran tarihi eserlerinin hemen hemen hepsinde bazaltın kullanıldığını görmekteyiz. Bazalt geleneksel mimaride kullanıldığı gibi modern yapılarda da kullanılmalıdır. Yeni inşaat alanlarında kullanılabilirliğini yaygınlaştırmak için Yerel Yönetimler bu konuda bağlayıcı kararlar almalıdır.

Tarihi kent kimliğimizin ana yapı taşı olan bazaltın günümüz uygulamalarında, özellikle restorasyon çalışmalarında eski doku ile yeni dokunun birbirine uyumlu olması gerekmektedir. Bazalt taş işçiliğinin geliştirilmesi için Meslek Yüksek Okulu kurulmalıdır. Böylelikle sürdürülebilirliği olan bu malzemenin, yapılarda kullanımına devam edilmesi ile kültürel ve tarihi kimliğimizin geçmişten geleceğe taşınması açısından önemli bir katkı sunması sağlanacaktır.

Tarihi sur içinde yapılacak yeni yapılarda bazalt taşının kullanılması plan notlarına işlenmelidir.

Sektör temsilcileri; koyu gri-siyah renkli, aşınma, darbe ve asite karşı dayanıklılığı olan bazalt taşının mermer olma özelliğini ve diğer alanlarda teknolojik alt yapılarını geliştirmeli ve gerekli yatırımları sağlamalıdır.

Karacadağ bazaltının teknik özelliklerinin tüm yönleriyle kayıt altına alınması, uygun bazaltın uygun yerde kullanılmasını sağlaması açısından Dicle Üniversitesi bünyesindeki Teknokent`te "Bazalt Ar-Ge Birimi" oluşturulmalıdır.

Karacadağ Volkanizmasının ürünü olan bazalt, farklı fizikomekanik ve kimyasal özellikleri ile geniş bir alanda yayılım göstermesi ve Diyarbakır`ın tarihi dokusunu oluşturması nedeniyle DİYARBAKIR TAŞI olarak tescillenmelidir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

DÜZENLEME KURULU