TMMOB Odalar 01 Temmuz 2024, Pazartesi

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi olarak Lice depreminin 38. yılında görüş ve önerilerimizi kamuoyuyla ve karar vericilerle bir kez daha paylaşmayı görev biliyoruz.

Yayınlayan Birim: DİYARBAKIR ŞUBE
Yayına Giriş Tarihi: 06.09.2013
Güncellenme Zamanı: 10.09.2013 14:46:41

BASINA VE KAMUOYUNA

38 yıl önce bugün; 6 Eylül 1975 tarihinde Diyarbakır ilçesi Lice‘de meydana gelen Magnitüdü Richter ölçeğine göre 6.6 olarak belirlenen depremde Lice ve çevre köyleri büyük hasar görmüş ve 2386 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Depremde etkilenen Hani, Hazro, Kulp, Dicle, Silvan, Ergani ilçeleri ve Diyarbakır çevresindeki yapıların 8.159‘u ağır, 4.550‘si orta ve 7.283‘ü hafif hasar görmüştür.

Güneydoğu Anadolu Bindirme Fayı (GABF); Elazığ‘dan başlayıp Diyarbakır, Batman, Bitlis, Siirt, Van, Hakkari‘ye kadar devam etmektedir. Diyarbakır‘ın Çermik, Çüngüş, Ergani, Hani, Lice, Kulp, Silvan ve Hazro ilçeleri bu fayın etkisi altındadır. Bu ilçelerimiz 1. derece deprem bölgesindedir.

1975 yılında meydana gelen deprem sonrası Lice`de geçici konutlar yapılmış 38 yıldır depremzedeler bu geçici konutlarda yaşamını idame etmektedirler. Deprem sonrası Lice ve çevresi başta olmak üzere Diyarbakır ilçe ve köylerinde deprem risklerini azaltıcı hiçbir mühendislik tedbiri alınmamıştır.

Merkezi ve yerel yönetimler kırsal alanlardaki yapı üretiminde denetim sağlayamamaktadır.

Bu nedenle ülkemizin ve bölgemizin deprem gerçeği dikkate alınarak yerleşim yerlerinin belirlenmesindeki planlama sürecinde mühendislik yapıların inşasında ve denetiminde mühendislik verileri esas alınmalıdır.

1. derece deprem bölgelerinde risk haritaları oluşturulmalı ve fay zonlarında yerleşime kapalı tampon bölge uygulamasına geçilmelidir.

Çevre düzeni planı, nazım imar planı ve uygulama imar planlarında "Yerleşime Uygun Olmayan" alanlar belirtilerek yerleşime kapatılmalıdır.

6306 sayılı yasa kapsamında öncelikli olarak Afete Maruz Bölge Kararı ve afet riski taşıyan alanların dönüştürülmesi öncelikli olmalıdır.

Diyarbakır`daki kentsel dönüşüm çalışmalarına, 1. derece deprem riski altındaki alanlarda başlanmalıdır. Uygulanacak kentsel dönüşüm politikaları ranta değil insan ve çevre odaklı olmalıdır.

Diyarbakır`ın Çermik, Çüngüş, Ergani, Dicle, Hani, Lice, Hazro, Silvan ve Kulp ilçelerinde ayrıca Diyarbakır şehir merkezinde Bağlar, Şehitlik ve Ben-u Sen mahallelerinde mühendislik hizmetleri almamış yapılar deprem riski altında olduğundan kentsel dönüşümlerde öncelikli olmalıdır.

Kentsel dönüşüm projelerinde deprem, sel, kaya düşmesi ve çığ gibi jeolojik parametreler dikkate alınmalıdır.

Bölgemizde meydana gelebilecek olası bir depremde lojistik deprem merkezi oluşturulmalıdır. Bu lojistik merkezde çadırkent veya konteynır kentler oluşturulmalıdır. İllerin nüfus kapasitesine göre oluşturulacak alanların alt yapıları önceden hazırlanmalıdır.

Yerel yönetimler başta olmak üzere kamu kurumlarında Jeoloji Mühendisi istihdamına önem verilmelidir. Jeolojik raporlarının üretim ve denetiminde kamusal akıl ön plana alınmalıdır.

TMMOB`a bağlı meslek Odalarının, tasfiyeden ziyade mesleki bilgi ve birikimleri ile kamusal denetim imkanları güçlendirilmelidir.

38 yıldan beri unutulmuş ve mağdur edilmiş Lice deprem yaraları acilen sarılmalıdır. Mağdurlar için kalıcı konutlar inşa edilmeli ve ücretsiz tahsis edilmelidir.



Lice‘yi ihmal etme! Siyasal ihmal doğal olayları afete dönüştürür…

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

6 Eylül 2013

TMMOB JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI DİYARBAKIR ŞUBESİ