TMMOB Odalar 01 Temmuz 2024, Pazartesi

Van depreminin birinci yıldönümü dolayısı ile 23 Ekim 2012 tarihinde Şubemizde ve İl Temsilciliklerimizde basın açıklaması yapıldı.

Yayınlayan Birim: DİYARBAKIR ŞUBE
Yayına Giriş Tarihi: 13.11.2012
Güncellenme Zamanı: 13.11.2012 11:12:04

Van depreminin birinci yıldönümü dolayısı ile 23 Ekim 2012 tarihinde Şubemizde ve İl Temsilciliklerimizde basın açıklaması yapıldı. 23 Ekim 2011 günü, Richter ölçeğine göre 7.2 büyüklüğünde Tabanlı köyü`nde meydana gelen deprem ile 9 Kasım 2011 tarihinde Van`ın güneyinde Edremit civarında meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremden bu güne yaklaşık bir yıl geçti.

Van depreminin yanı sıra yaşanan onlarca büyük depreme ve acılara rağmen, aktif deprem kuşağında bulunan ve deprem riski altında yaşanan ülkemizde; yasa dışı yapılaşmanın önüne geçilememiş, bilimsel normlara dayalı yer seçimi yapılamamış, niteliksiz yapı üretimi bir türlü engellenememiştir.

Yanlış yer seçimi kararları, mühendislik gereklerinden yoksun imar planları, düşük standartlarda ve mühendislik hizmeti görmemiş yapı üretimleri; ranta dayalı, düşük nitelikli, tasarımsız, plansız kentleşme ve sosyoekonomik politikalar sonucu, toplumsal, insani ve ekonomik yıkımlara dönüşmektedir. Bir deprem ülkesi olan Türkiye`de, sık sık kendini hatırlatan depremlere rağmen, ne yazık ki imar afları, denetimsizlik, planlama, imar, kentleşme, yapı ve afet alanlarında mühendislik, mimarlık, şehir plancılığının gerektirdiği bilimsel, sosyal ve bütünlüklü yasal düzenlemeleri yapılmamaktadır.

Depremin yıkıcı etkisini önlemek için gerekli olan, imar planına altlık teşkil edecek zemin etütleri ve jeoteknik etütler yapıldıktan sonra yeni yerleşim alanları belirlenmelidir. İmara ve Parsele esas tüm çalışmalarda jeolojik-jeoteknik etütler başta olmak üzere mühendislik hizmeti almayan hiçbir uygulamaya ruhsat verilmemelidir.

Van depreminin birinci yıldönümünde, yurttaşlarımızın büyük acısını paylaşıyor, yetkilileri bir kez daha uyarmak istiyoruz. Doğa olaylarının afete dönüşmesi "kader" değildir ve toplumsal acıların tekrar tekrar yaşanmaması bizim elimizdedir. Deprem hasar, zarar, can ve mal kayıplarının azaltılmasının tek yolu, mühendis, mimar ve şehir plancılarının ortak katkı ve gayretleriyle depreme dayanıklı yerleşim alanlarının tespit edilmesi ve yapıların üretilmesi ile gerçekleşebilir.

Deprem öldürmez, yanlış yer seçimi ve bina öldürür.

Sağlam zemin, sağlam bina can kurtarır…