TMMOB Odalar 18 Mayıs 2024, Cumartesi

Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi JeoGenç üyeleri, "Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği`nin Yapı Denetim Kuruluşunun Görev ve Sorumlulukları" başlıklı 5. maddesinin değiştirilmesini istedi.

Yayınlayan Birim: TRABZON ŞUBE
Yayına Giriş Tarihi: 25.04.2012
Güncellenme Zamanı: 27.04.2012 15:44:51

Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi JeoGenç üyeleri, "Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği‘nin Yapı Denetim Kuruluşunun Görev ve Sorumlulukları" başlıklı 5. maddesinin değiştirilmesini istedi. Trabzon Gazeteciler Cemiyeti‘nde açıklama yapan JeoGenç üyelerinin basın açıklaması şöyle:

BASIN AÇIKLAMASI

Saygıdeğer basın mensupları; Bizler Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünde okuyan öğrencileriz. Jeoloji Mühendisleri Odası Trabzon Şubesine kayıtlı olan 814 KTÜ JeoGenç Öğrenci Örgütündeki arkadaşlarımız adına burada bulunmaktayız.

Üzerinde yaşadığımız 4,5 milyar yıl yaşında olan dünyamızın oluşumundan günümüze kadar evrelerini okuyup yorumlayan, dünyadaki maden rezervlerini, enerji kaynaklarını, köprülerden otoyollara barajlardan metro inşaatlarına kadar bütün mühendislik projeleri içinde etkin olan jeoloji mühendisliği bilimini öğrenmeye çalıştığımızdan dolayı da gururluyuz. Ancak gelişmekte olan günümüz Türkiye‘sinde ne yazık ki değerimizin bilinmemesi ve bundan dolayı afetlerden sonra yüzlerce insanlarımızın ölmesi, mezun olduktan sonra işsizler ordusuna katılma endişesi bizleri ve bizler için gayret gösteren ailelerimizi derin üzüntüye ve düşünmeye sevk etmektedir.

Günümüze kadar geçen bu süreçte dünya yüzeyi gerek dış dinamik dediğimiz heyelan, sel, fırtına gibi gerekse iç dinamik dediğimiz volkanik patlamalar, depremler gibi jeolojik faaliyetlerle şekillenmiştir. Yani bugün gördüğümüz dağlar, yaylalar, vadiler, denizler, okyanuslar, göller gibi her öğenin oluşumunun altında jeolojik süreçler bulunmaktadır. Bu doğa olayları dünyamızın oluşumundan bu yana devam etmiş ve bundan sonrada olmaya devam edecektir. O halde Jeoloji hayatın içinde olan bir bilimdir.

Eğer bizler deprem, heyelan, sel, kaya düşmesi gibi Jeolojik Riskleri bilir, bunları yerinde arazide belirler, yeni yerleşim yerleri belirlenip yaşam alanları oluşturulurken, kentsel dönüşümler yapılırken bölgenin bu jeolojik özellikleri dikkate alınarak bilimin ışığı kullanılırsa, yani yapacağımız çalışmalarda jeoloji mühendisliği bilim ve uygulamalarına ve Jeoloji Mühendislerine kulak verilirse afetleri engellemek ya da az zararla atlatmak mümkün olacaktır.

Yaşam alanlarımızı seçerken, kentsel dönüşümler yapılırken doğayla savaşmak, doğayı karşımıza almak yani doğaya kafa tutmak yerine, doğayla uyumlu jeolojik alt yapısı olan mühendislik projeleri üretmek zorunda olduğumuzu asla unutmamalıyız. Yoksa son Van depreminde de yaşadığımız gibi ölmeye, acı çekmeye devam ederiz.

Saygıdeğer basın mensupları;

Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Erdoğan Bayraktar‘ın bu konudaki engin tecrübesi ile Türkiye‘yi kentsel dönüşüm projesi ile yeni baştan yaratma çabalarını, bilimin ve jeolojik faktörlerin ışığında marka şehirler oluşturma gayretini takdirle karşılıyoruz. Bakanımıza da her zaman yardıma hazır olduğumuzu burada belirtmek istiyoruz. Çünkü Jeoloji Mühendisleri Odamızın da yıllardan beri ifade ettiği söylemlerin bir bakan tarafından sahiplenilmesi ve bizzat takip edilmesi gecesini gündüzüne katarak Türkiye‘yi gezip dönüşüm yasasını anlatması ve her kesimden destek beklemesi bizleri de kendisi gibi heyecanlandırmaktadır.

Son zamanlarda kamuoyunda "Afet Yasası" olarak lanse edilen ve Sayın Bakanımızın "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun" tasarısı için yürüttüğü çalışmaların halen TBMM‘de devam ettiğini biliyoruz. Buna göre deprem riski taşıyan bölgelerdeki binalar incelenecek ve deprem esnasında yıkılma ihtimali bulunanlar derhal yıkılacak, heyelan bölgelerinde bulunan evler boşaltılıp derhal yıkılacak, sel ve taşkın sahası içindeki evler tespit edilip derhal yıkılacak. Bu bağlamda belediyelerimize de kentsel dönüşüm projelerini yapmak için büyük görevler düşmektedir. Sayın Erdoğan BAYRAKTAR‘ın kararlığını ve bakanlığını yerel yöneticilerimizin fırsata çevirmelerini diliyoruz.

Saygıdeğer basın mensupları;

Yapı Denetim Uygulama Yönetmeliğinde Bazı Değişikliklerin Yapılmasına ilişkin çalışmaların Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından yürütüldüğü bilinmektedir. Şu anda yapı denetim firmaları içerisinde sorumlu olan mühendisliklere bakıldığında mimar, elektrik, inşaat ve makine mühendislerinin olduğu göze çarpmaktadır. Zaten bunların olması gerekmektedir. Buna kimsenin itirazı yoktur. Ancak örnek olarak Van Depremine baktığımızda yıkılan binaların eksik malzeme kullanımından kaynaklandığı gibi bina-zemin ilişkisinin doğru kurgulanmaması, eski bataklık alanlarının imara ve yapılaşmaya açılması, yeraltı suyu yüksek güncel dere alüvyonları üzerine yapılan binaların çokluğu da göze çarpmaktadır. Yani depremde yıkılan evler makine tesisatının yanlış döşenmesinden veya elektrik tesisatından ya da mimari projeden dolayı yıkılmamıştır. Neden yıkılmıştır? Bina-zemin ilişkisinin doğru kurgulanmaması ve zayıf zemin özelliklerine sahip zeminler üzerine yapılmasından kaynaklı yıkılmıştır.

Bir bina havada durmadığına göre bir zemin üzerine oturtulacağına göre burada zemin etütlerin doğru yapılması ve mutlak suretle yapı denetim kuruluşlarınca yerinde denetlenmesi gerekmektedir. Zemin etütlerinde; yapılan sondajlar, arazi ve laboratuar deneyleri, fay ve kırık hatlarının belirlenmesi gibi zeminlerin temel tasarımında kullanılacak dayanım parametrelerinin saptanması jeoloji mühendislerinin görevidir. Bu dayanım parametrelerini kullanarak temel dizaynını ise inşaat mühendisleri yapmaktadır. Şimdi İnşaat mühendisine verilecek olan zemin dayanım parametreleri eğer yanlış olursa, bu değerler denetimsiz kafadan atma değerler olursa, inşaat mühendisi ne kadar doğru statik proje yaparsa yapsın, temelde kullandığı parametreler denetimsiz olduğundan yapılan statik proje hiçbir işe yaramayacaktır. Zemin dayanım parametreleri Jeoloji mühendisleri tarafından bina yapılacak arazide sondajlarla, araziden alınan numunelerin laboratuvar deneyleriyle ve arazi de yapılan deneylerle bulunmaktadır. İşte yapı denetim yönetmeliğinde bu aşamada bir denetimin olmaması bize göre kabul edilemez bir durumdur.

Biz diyoruz ki! Nasıl inşaat, makine, elektrik mühendisleri yapı denetimce denetleniyor zemin etütlerini yapan jeoloji mühendislerinin yaptığı çalışmalarda insanların can güvenliği için mutlaka denetlensin. Bu denetimin yapılabilmesi içinde mutlaka yapı denetim firmaları içinde Jeoloji Mühendisi olmalıdır ki, yapılan bütün zemin etütleri jeoloji bilimi ışığında denetlenebilir olsun. Örneğin; ABD ve İtalya gibi depremselliği ülkemize benzeyen gelişmiş ülkelerde depremlerin az hasarla atlatılması, binaların yıkılmamasının temel nedeni yapı üretim süreçlerinin tamamında jeoloji mühendisliği hizmetlerinin zorunlu olması, binanın jeoloji mühendisinin kabulünden geçmeden inşaat izni ve yapımına başlanmadığı bilinmektedir.

Jeoloji Mühendisleri Odası Trabzon Şubesinin 23 Mart 2012 tarihinde Trabzon Zorlu Grand Otel‘de düzenlediği "Van Depreminin Öğrettikleri ve Bölgemize Yansımaları" konulu Konferansa katılıp onur veren Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Erdoğan Bayraktar, şu ana kadar hiç kimsenin dile getirmediği zemin etütlerinin ve doğru yer seçiminin önemini vurgulayıp Yapı Denetimde Jeoloji Mühendislerinin olması yönündeki açıklaması hem bizleri hem de bizler için gayret gösteren ailelerimizi heyecanlandırmıştır.

Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Erdoğan Bayraktar‘dan istediğimiz 5 Şubat 2008 tarih 26778 sayılı resmi gazetede yayınlanan Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliğinin Yapı Denetim Kuruluşunun Görev ve Sorumlulukları başlıklı 5. Maddesinin (c) bendinin;

"Yapı denetim kuruluşları, bir jeoloji mühendisinin sorumluluğunda Bakanlığın Bina ve Bina Türü Yapılar İçin Zemin ve Temel Etüdü Raporu Genel Formatına uygun olarak hazırlanacak zemin ve temel etüdünün denetiminden sorumlu olup,  bunun için bünyesinde en az bir Jeoloji Mühendisi bulundurmakla yükümlüdür. Yapı denetim kuruluşlarının denetimi dışında hazırlanan zemin ve temel etüt raporları kabul edilmez" şeklinde değiştirilmesidir.

Sayın bakanımız, verdiği sözle bizleri heyecanlandırmış ve geleceğe daha güvenle daha umutla bakmamızı sağlamıştır. Derslerimize daha sıkı sarılarak bir an önce mezun olmayı ve sayesinde başlatılan Türkiye‘nin imarında söz sahibi jeoloji mühendisler ordusu olmak için çok çalışacağımızı buradan kendilerine ifade etmek istiyoruz.

Saygılarımızla... 24 Nisan 2012

  

Jeoloji Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi

KTÜ JeoGenç Öğrenci Örgütü Adına

Volkan YAZICI