TMMOB Odalar 15 Ocak 2025, Çarşamba

Eskişehir Yerleşim Alanı Deprem Riski Altındadır!...

Yayınlayan Birim: ESKİŞEHİR ŞUBE
Yayına Giriş Tarihi: 17.08.2024
Güncellenme Zamanı: 21.08.2024 09:23:26

17 Ağustos 1999 Marmara depremi üzerinden tam 25 yıl geçti, çeyrek asır. İlimizde Deprem sırasında yıkılan Tarhan Apartmanı 33 kişiye mezar oldu. Yaşamını yitiren tüm vatandaşlarımızı saygıyla anıyoruz. Tüm uyarılarımıza rağmen Marmara depremleri ve sonrasında gerekli tedbirler alınmadığı için 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde ellibinin üzerinde vatandaşımız yaşamını yitirdi.

Son yıllarda yaşanan depremler ülkemiz yerleşimlerindeki jeolojik, yapısal, ekolojik, sosyal, kültürel ve yönetsel kırılganlıkların yüksek olduğunu göstermiş, bu gibi doğa olayları meydana geldiklerinde hızla birer afete dönüşmüştür. Bununla beraber altından diri fay geçen yerleşim alanlarında bu kayıpların daha da yükseldiğini görmekteyiz. Eskişehir İli nüfus ve sanayileşme açısından ülkemizin en önemli büyükşehirleri arasında yerini almaktadır. Bu anlamda yıllara göre sürekli artış eğiliminde olan İl merkezinin nüfusu günümüzde 1 milyona dayanmış durumdadır. Ancak bölgenin en önemli deprem kaynaklarından birisi olan Eskişehir Fay Zonunun Eskişehir kent merkezi altından geçtiği bilinen bir gerçektir. Bu bakımdan Eskişehir yerleşim alanı deprem riski altındadır.

Merkezi ve yerel yönetimlerin en temel görevlerinden biri gelecekte meydana gelebilecek afetlerden toplumu koruyacak risk azaltma politikalarını uygulamaktır. Ülkemizde bu anlamda gözden kaçırılan ve tehlikenin afete dönüşmesini sağlayan temel eksiklikler bulunmakla beraber ilimizin afete dirençli bir kent olabilmesi için aşağıdaki hususlar konusunda ivedilikle harekete geçilmesi gereklidir.

  • Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel iyileştirme Daire Başkanlığının kurulması, kapasite ve insan kaynağının geliştirilmesi,
  • Mikrobölgeleme etüt raporu ve haritalarının hazırlanması,
  • Deprem Erken Uyarı Sistemlerinin kurulması,
  • Yeni yerleşime açılması planlanan alanların yeterli bilimsel verilere göre belirlenmesi,
  • Yerel yönetimlerde yeterli sayıda uzman yerbilimci istihdam edilmesi,
  • İl afet risk azaltma planı (İRAP) kapsamında belirlenen eylem planlarının gerçekleştirilmesi.

 

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası

Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu