TMMOB Odalar 28 Nisan 2024, Pazar

Birleşmiş Milletler, 2015 yılında 17 ana başlıkta “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri” kapsayan bir eylem planını kabul etmiştir.

Yayınlayan Birim: TRABZON ŞUBE
Yayına Giriş Tarihi: 17.05.2023
Güncellenme Zamanı: 21.02.2024 13:03:49

Birleşmiş Milletler, 2015 yılında 17 ana başlıkta “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri” kapsayan bir eylem planını kabul etmiştir. Eylem planı, 2015-2030 yılları arasındaki süreci kapsamakta ve tüm dünyada yoksulluğu ortadan kaldırmayı, gezegenimizi korumayı ve tüm insanların barış ve refah içinde yaşamasını sağlamayı amaçlamaktadır.  Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 193 üye ülkenin imzası ile kabul edilen 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri 17 temel hedef ve bunlara bağlı olan 169 adet alt hedeften oluşmaktadır. Söz konusu temel hedefler; 1-Yoksulluğa Son, 2-Açlığa Son, 3-Sağlıklı ve Kaliteli Yaşam, 4-Nitelikli Eğitim, 5-Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, 6-Temiz Su ve Sanitasyon, 7-Erişilebilir Temiz Enerji, 8-İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme, 9-Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı, 10-Gelir Eşitsizliğinin Azaltılması, 11-Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar, 12-Sorumlu Üretim ve Tüketim, 13-İklim Eylemi, 14-Sudaki Yaşam, 15-Karasal Yaşam, 16-Barış, da Adalet ve Güçlü Kurumlar ve 17-Amaçlar için Ortaklıklar olarak tespit edilmiştir.

Jeoloji Mühendisliğinden, Coğrafyaya; Jeofizik Mühendisliğinden Hidrojeoloji, Hidrolojiye; Harita Mühendisliğinden Oşinografiye, Astronomiden, Meteorolojiye, Maden Mühendisliğine  kadar çok geniş bir yelpazeyi kapsayan Yer Bilimleri Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen  2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin tamamıyla  birincil dereden ilgilidir. 15-22 Mayıs tarihleri arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi “Bilim Kültür Sanat Haftası’na” aktif olarak katılacak olan Jeoloji Mühendisliği Bölümümüzün mottosu “Dünyanın Jeoloji Mühendislerine İhtiyacı Var” olacaktır.  Bu motto altında hazırlanan posterde ve broşürlerde yer bilimlerinin Birleşmiş Milletler 2030 hedeflerine nasıl katkıda bulunduğu açıklanmaktadır.

Ayrıca, “Gelecek için Yer Bilimleri” başlığı altında, iklim değişiyor, su kaynakları tükeniyor, doğal afetler Kapımızda, temiz enerjiye ihtiyaç artıyor, gezegenimizde-güneş sisteminde daha çok keşfedilecek şey var alt başlıkları ile yer bilimleri eğitiminin ne kadar yaşamsal olduğu vurgulanmıştır.

Son yıllarda popüler mühendislik dallarının arasında öğrenci tercihinin azaldığı Jeoloji, Jeofizik, Maden ve Harita Mühendisliği gibi yer bilimleri mühendislikleri günlük yaşam sorunların çözümü için gerekli mühendislik alanlarıdır. Deprem, heyelan, sel gibi doğal afetlerin zararlarının azaltılması; ülke kalkınması için gerekli petrol, doğal gaz, maden ve endüstriyel hammaddelerin bulunması ve değerlendirilmesi; kent planlaması ve kent alt yapılarının oluşturulması; su ve su yapıları gibi yaşamımızı doğrudan ilgilendiren birçok konu yer bilimleri mühendisliklerinin çalışma alanlarıdır. KTÜ Mühendislik Fakültesinde bulunan Jeoloji, Jeofizik, Maden ve Harita Mühendislikleri neredeyse yarım asırlık bilgi ve tecrübeye sahip bölümlerdir. Bu bölümler, Ankara ve İstanbul’daki üniversitelerde yer alan benzer bölümlerle hemen hemen benzer zamanlarda eğitim-öğretime başlamıştır. Ulusal ve uluslararası alanlarda söz sahibi güçlü öğretim üyesi kadrolarına sahiptirler.

Özellikle, orta öğretim öğrencilerini hedef alan ancak meraklısına da açık olan KTÜ Bilim, Kültür ve Sanat Haftası’nda tüm fakülteler temsil edilecektir. Özellikle etkinliklere katılacak lise öğrencilerine önerim, 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin ışığında yoksulluğu ortadan kaldırmak, gezegenimizi korumak ve tüm insanların barış ve refah içinde yaşamasını sağlamak için birinci derecede görevler üstlenen yer bilimleri mühendislikleri standlarını ziyaret ederek, bilgilenmeleridir (Prof. Dr. Cüneyt ŞEN).

Güzel günler dileğiyle.

https://www.kuzeyekspres.com.tr/bm-2030-surdurulebilir-kalkinma-hedefleri-ve-yer-bilimleri-muhendislikleri