TMMOB Odalar 28 Nisan 2024, Pazar

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının uhdesinde TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü`nün (KARE) koordinasyonunda gerçekleştirilen 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi`ne katılan 19 Türk ve 3 yabancı bilim insanının yolculuğu 30 Ocak 2023’te İstanbul Havalimanı’ndan başladı.

Yayınlayan Birim: TRABZON ŞUBE
Yayına Giriş Tarihi: 08.03.2023
Güncellenme Zamanı: 21.02.2024 13:06:46

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının uhdesinde TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü`nün (KARE) koordinasyonunda gerçekleştirilen 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi`ne katılan 19 Türk ve 3 yabancı bilim insanının yolculuğu 30 Ocak 2023’te İstanbul Havalimanı’ndan başladı.

TÜBİTAK MAM İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Başkan Yardımcısı ve TÜBİTAK MAM KARE Müdürü Prof. Dr. Burcu Özsoy, yolculuk öncesi sefer ile ilgili olarak  “Aslında kutuplar herkesin merceğinde. Özellikle biz istanbul’da su kıtlığı yaşıyoruz kuraklık kapımızda. Ocak ayı bitiyor Şubat ayına gireceğiz. Tam olarak kış mevsimini yaşamadık. Tabi bir tek biz yaşamıyoruz kendi ülkemizde, kutuplarda bu konudan etkileniyor. Bizim de seferimizde buzul çalışmaları yapılacak. Zira buzullar, özellikle karasal buzullar çok ciddi anlamda karadan koparak okyanusa entegre oluyor. Bu entegre olan buzullar, deniz su seviyesini arttırdığı gibi toplamdaki ekosistemin de varlığını etkiliyor. Son dönemde de bütün dünyada ses uyandıran, neredeyse Türkiye’de Tuz Gölü büyüklüğündeki dev bir buz kütle koptu ve okyanusa entegre oldu. Bizim seferde direkt gözlemleyeceğimiz karşımıza çıkacak bir buzdağı olduğunu düşünmüyorum ama çok ciddi anlamda erimeler ve buzullarda kopmalar mevcut. Bunun yanı sıra tabii ki biz kendi üssümüzün bulunduğu alanda da daha önce mevcut olan buzul alanların da artık olmadığını görüyoruz. Bizim de seferimizde tabii ki buzul çalışmalarımız da mevcut olacak.” dedi. Ayrıca “Kutuplarda yapılacak  bilimsel araştırmaların dünya literatürüne katkı sağlanmasının büyük önem arz ettiğinin altını çizerek, bu doğrultudaki çalışmalar ile Türkiye`nin uluslararası görünürlüğüne de katkıda bulunulacağını” söyledi.

Bu yıl yapılmakta olan 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferinde KTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinin de projesi (Horseshoe Adasında yüzeylenen magmatik kayaçların petrolojisi)  olmak üzere yer bilimleri, canlı bilimleri, sosyal bilimler ve fiziki bilimler gibi farklı alanlarda toplamda 18 projede detaylı araştırma yapılacak. Bilim ekibinde ayrıca, , Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Harita Genel Müdürlüğü,  Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı’ndan da bilim insanları yer alacak. Bilim insanları, daha önceki senelerde Antarktika’da kurulan ekipmanlardan verileri toplayıp yine bir sonraki seneye hazırlıklarını tamamlayacaklar(Prof.Dr.Cüneyt Şen).

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7.7 ve 7.7 büyüklüğünde depremlerde yaşamını yitiren vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifa diliyorum. Ulusumuzun başı sağ olsun.

Güzel günler dileğiyle.