Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi olarak 22 Mart Dünya Su gününde Eskişehir ilinde bu uyarıyı yapmayı öncelikli bir görev görüyoruz. Görevleri arasında yeraltısuyu araştırmaları yapmak, yeraltısuyu bulmak, yeraltısuyu yönetmek olan Jeoloji mühendisleri olarak önümüzdeki yıllarda Eskişehir ilinde, öncelikle içme ve kullanma suyu konusunda ciddi problemler yaşanacağını duyuruyoruz
Eskişehir il sınırları içinde yerleşim yerlerinde nüfusun artması, sanayinin aşırı büyümesi, tarım alanlarında bilinçsizce ve konuma uygun olmayan tarım yapılması, aşırı su kullanımı, Eskişehir’in en verimli tarım arazilerinin imara açılması, anlamsız projeler yapılmaya çalışılması (Alpu Termik Santrali), sanayide kullanılan suların arıtmasız Porsuk ve Sakarya Nehrine akıtılması yerüstü ve yeraltısuyu kalitesinde aşırı kötüleşme oluşumuna neden olmuştur.
Yine Eskişehir-Konya il sınırı bölgesinde plansız tarım (buğday, arpa gibi az su isteyen bitki yerini, ay çiçeği, pancar gibi su isteyen bitkilerin alması) uygulaması yeraltısuyu seviyesinde düşmelere neden olmuştur. Bu durum bölgede OBRUK oluşmalarına neden olmuştur.
Susuz hayatın olmayacağını hepimiz bilmekteyiz. İnsanoğlu uzun süre aç kalabilir, fakat susuz kalamaz. Bu nedenden dolayı Eskişehir ilinde bulunan tüm sorumluları bu konuya önem vermeye çağırıyoruz.
Sorumlular;
Suyun Hayat olduğunu bilerek, biz Jeoloji Mühendisleri olarak bu durumu sadece Eskişehir ili ile sınırlı kalmaması, şubemize bağlı Afyonkarahisar, Kütahya ve Bilecik illerinde de uygulanmasını tüm bu illerde yaşayan vatandaşlarımıza duyururuz.
SU HAYATTIR… TMMOB
SU UYGARLIKTIR… Jeoloji Mühendisleri Odası
SU MEDENİYETTİR… Eskişehir Şubesi
Okunma Sayısı: 3202