TMMOB Odalar 01 Temmuz 2024, Pazartesi

Panele İTÜ Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Okan Tüysüz konuşmacı olarak katıldı.

Yayınlayan Birim: ADANA ŞUBE
Yayına Giriş Tarihi: 18.02.2020
Güncellenme Zamanı: 27.02.2020 10:05:11

14.02.2020 tarihinde Hatay Antakya ilçesi Erol Bilecik Mesleki ve Teknik  Anadolu Lisesi Kongre salonunda: Jeoloji Mühendisleri Odası Hatay İl Temsilciliği,  Antakya Ticaret ve Sanayi Odası ve Hatay İnşaatçılar Derneğinin katkılarıyla Deprem paneli gerçekleştirilmiş  Panele İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Okan Tüysüz  konuşmacı olarak katılım sağlanmıştır.

Deprem Paneline Hatay Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu, Hatay Jeoloji Mühendisleri Odası Hatay İl Temsilcisi Rasim Can,Temsilci Yardımcıları ve Hatay Temsilcilik Üyeleri, ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, Hatay İnşaatçılar Derneği Başkanı Cemil Gündüz, Antakya, Belen, İskenderun, Defne,  Payas ve Samandağı Belediyerinden İlgili Personeller  ve vatandaşlar Katıldı

Panele konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Okan Tüysüz; üç  önemli fayın birbiri ile kesiştiği noktada yer alan Amik Ovasının deprem açısından tehlikeli bir bölge olduğunu , Amik Ovasından Yukarı (Kuzey doğuya) Aşağı (Güneye )Samandağ’ına doğru olan fayları görmek mümkün olduğunu söyledi.

Samandağı zeminin  deniz seviyesinden yılda 1-1.6 mm olarak yükseldiğini, ancak bölgede ne zaman deprem olacağını söylemenin  mümkün olmayacağını,  Önemli olan mevcut senoryalar ışığında depreme hazır olmamız gerekliliğinin öneminden bahsederek,

Hatay da olası bir deprem üzerine özel çalışmalar yapan Prof.Dr Okan Tüysüz; bir bölgede deprem olmuşsa orada gelecekte gene deprem olacaktır, deprem olağan bir olaydır, önemli olan gerekli tedbirleri almaktır dedi.

Panelde konuşma yapan; Hatay İl Temsilcisi Rasim Can Hatay’ın 1. Derece deprem kuşağında yer aldığından, zemin üzerinde yapılacak tüm yapıların, zeminin yapısına göre davranılması gerektiğini, yani zemin ve yapı ilişkisini iyi tetkik edildikten sonra deprem yasasına uygun hareket edilmesi gerektiği vurgularına önem verdi. Deprem doğa olayı olduğu kadar bunun yanında heyelan ve sel de doğa olayıdır. Bu doğa olaylarını doğal afete dönüşmeden gereken önlemlerin alınması gerekmektedir. Bu konuda yerel yönetimler, kurumlar ve özellikle Proje Müelliflerine görev düşmektedir. Odamız doğal olaylar olarak kabul ettiği deprem sel ve heyelan gibi doğal olaylara önlem alınması konularında her zaman hassas ve özveri ile çalışmaktadır şeklinde konuşmasını tamamladı.

Dosyalar

(2206 KB) (18.02.2020 11:53:33)

PDF uzantılı Makale dosyalarını veya diğer Ek Dosyaları okuyabilmeniz için Acrobat® Reader®'ın bilgisayarınızda yüklü olması gerekmektedir.
Acrobat® Reader® yüklemek için