75. YIL ÖZEL ŞÜKRAN OTURUMU: Prof. Dr. YÜCEL YILMAZ
Erdinç YİĞİTBAŞ – Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Yetmişbir yıldır yapılmakta olan Türkiye Jeoloji Kurultayları ülkemizde yerbilimlerinin gelişimine ve pek çok yerbilimcinin yetişmesine önemli katkılarda bulunmuştur. Benzer şekilde yaşamları boyunca yerbilimlerine önemli bilimsel katkılar yapmış ve öğrencilerinin ülkeye yararlı yerbilimciler olarak yetişmesinde büyük çabalar göstermiş önemli bilim insanlarımız vardır. Ne mutlu ki, onlara olan vefa borcumuzu, olgun dönemlerini yaşarlarken hak ettikleri görkemle kutlayarak ödemeye çalışma fırsatımız da var!
Prof. Dr. Yücel YILMAZ bu niteliklere sahip ülkemizin yetiştirdiği en önemli yerbilimcilerdendir. Bu yıl yetmişbeşinci yaşını idrak eden bu değerli hocamıza olan borcumuzun, yerbilimleri toplumumuz olarak farkındalığını belirtmek ve az da olsa ödeyebilmek amacıyla “75. YIL ÖZEL ŞÜKRAN OTURUMU” düzenlenmiştir. Oturuma, öncelikle hocamızın öğrencilerinin ve çalışma arkadaşlarının konuşmacı ve/veya dinleyici olarak katılmalarını bekliyoruz. Elbette ki bu oturumlar Türkiye Jeolojisinin anlaşılmasına katkılar yapmış tüm değerli meslektaşlarımızın gönüllü katılımlarına da açıktır.
Bu özel şükran oturumlarının bundan sonraki yıllarda da Jeoloji Kurultaylarında gelenekselleştirilerek sürdürülmesini umuyor, Türkiye Jeolojisine emeği geçen tüm hocalarımıza sağlıklı uzun ömürler diliyoruz.
ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI
Kadir GÜRGEY – Yakın Doğu Üniversitesi, KKTC
İsmail BAHTİYAR – Türkiye Petrolleri
Hasan Armağan DERMAN – Türkiye Petrolleri
Kıymetli Yerbilimciler, Alternatif Enerji Kaynakları denildiğinde, hiç şüphesiz akla ilk fosil yakıtların yerine geçebilecek yenilenebilir enerji kaynakları gelmektedir. Ancak, artan enerji talebi, yenilenebilir enerji teknolojilerinde istenilen verimliliğe ve/veya hedeflere ulaşılamaması nispeten kolay erişilebilir fosil yakıtlara bağımlılığı azaltamamıştır. Bu nedenle, önümüzdeki dönemlerde de fosil yakıtlara erişimde, bunlardan enerji üretimine yönelik teknolojilerin kullanılması kaçınılmaz görünmektedir. Geleneksel yöntemlerin dışında yeni teknolojilerin kullanımı ile mevcut rezervlerin ekonomiye kazandırılması çalışmaları önemlidir. Bu oturumda fosil kaynakların alternatifi veya fosil kaynaklar olmakla beraber alternatif tekniklerin kullanıldığı alanlarda siz değerli yerbilimcilerin özgün çalışmalarını bekliyoruz. Oturumda ele alınacak konular aşağıda yer almaktadır:
AYVACIK – MİDİLLİ – BODRUM – KOS DEPREMLERİ VE TSUNAMİ ÖZEL OTURUMU
Tuncay Taymaz – İstanbul Teknik Üniversitesi
Stathis Stiros – Patras Üniversitesi, Yunanistan
Ahmet C. Yalçıner – Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Nuretdin Kaymakçı – Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Bu oturum; Ayvacık, Midilli ve Bodrum-Kos-Gökova Körfezi’nde oluşan Ege Denizi depremlerinin kinematiği ve jeodinamik gelişiminin anlaşılması amacıyla bir tartışma platformu oluşturmayı hedeflemektedir. Bu hedef; statik ve dinamik yer deformasyonu ve kuvvetli yer hareketi verilerinin birleştirilmesiyle sonlu fay modellerini hesaplamak için uydu jeodezi verilerinin (GNSS, InSAR ve yerel GPS ağlarının) kullanımını içerir. Bu tür modeller kuvvetli yer hareketi, tsunami oluşumları, çeşitli sismolojik parametreler ve fay mekanizmasının tanımlanması ile bunun jeolojik – jeomorfolojik anlamının modellenmesinde veri girişi olarak kullanılır. Bu oturumda deprem kaynaklı tsunami sonrası saha gözlemleri, görgü tanıklarının raporları, yüzey kırığı çalışmaları, sayısal tsunami modellemeleri ve bunların sonuçlarına ait gözlem ve ölçmelerle ilgili araştırmaların sunumu beklenmektedir. Gözlemlerimizi ve birikimimizi paylaşmak üzere yerbilimlerinin bu konularındaki tüm disiplinerarası alanlardan gelecek katkıları bekliyoruz.
BÖLGESEL JEOLOJİ – TEKTONİK
Aral OKAY – İstanbul Teknik Üniversitesi
Bora ROJAY – Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Erman ÖZSAYIN – Hacettepe Üniversitesi
Bora UZEL – Dokuz Eylül Üniversitesi
Derek THORKELSON – Simon Fraser University, Kanada
Ivan ZAGORCHEV – Bulgarian Academy of Science, Bulgaristan
Bölgesel ölçekteki çalışmaların yer alacağı bu oturum, çok disiplinli olarak yürütülen, önemli jeolojik olaylar ve/veya sınırlarla tanımlanmış alanlar hakkında yapılan araştırmaların sonuç veya ön sonuçlarını içerecektir. Bu çalışmalar genellikle, bölgesel anlamda stratigrafik kaya birimlerinin zamansal ve mekânsal dağılımlarını, bunları etkileyen yapısal unsurları ve deformasyon türlerini, iklim ve östatik deniz seviye değişimlerini ve bunlara etkiyen jeolojik süreçleri konu alır.
Bu oturum kapsamında sunulacak olan gözlem/veri temelli çalışmalar daha önce üretilen tektonik modellerin daha iyi anlaşılmasına ve bu modellerdeki eksiklerin ortaya konularak yeni bakış açılarının geliştirilmesi adına bilimsel bir tartışma ortamı yaratacaktır. Ayrıca bu oturum, Yüksek Lisans veya Doktora düzeyindeki genç yerbilimcilerin için, hem elde ettikleri verileri tartışmaya açabilecekleri, hem de bölgesel anlamdaki yorumlamaları konusunda bilgi paylaşımı yapabilecekleri önemli bir platform olacaktır.
ÇEVRE JEOLOJİSİ
İrfan YOLCUBAL – Kocaeli Üniversitesi
Fatma GÜLTEKİN – Karadeniz Teknik Üniversitesi
Prosun BHATTACHARYA – KTH Royal Institute of Technology, İsveç
Nurdan AYDIN-DÜZGÖREN – New Jersey City University, ABD
İnsanoğlu ve jeolojik ortam arasındaki etkileşimi inceleyen Çevre Jeolojisi, disiplinler arası bir yaklaşımla insan kaynaklı çevresel sorunların belirlenmesine, ıslahına ve önlenmesine katkı sağlayan Jeoloji’nin önemli bir dalıdır. Ülkemizde ve dünya da Çevre Jeolojisi alanında yürütülen çalışmalar hakkında bilgi paylaşımı sağlamak ve konunun önemi hususunda farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen bu oturuma sözlü ya da poster sunumlarıyla yapacağınız katkılarınızı önemsiyoruz. Çevre Jeolojisi oturumunda ele alınacak başlıca konular;
DEĞERLİ – YARI DEĞERLİ TAŞLAR
Murat HATİPOĞLU – Dokuz Eylül Üniversitesi
Hamit Haluk SELİM – Istanbul Ticaret Üniversitesi
Meltem GÜRBÜZ – Mersin Üniversitesi
Ayten ÇALIK – Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Süstaşları, özgün fiziko-kimyasal özelliklerinden kaynaklanan güzellik ve albenilik, ender bulunma, iri kristal olma ve şekillendirmeye uygunluk olarak ifade edilebilecek nedenler sonucu, özel değer kazanmış mineral (cevher), kaya ve taşlaşmış organik malzeme için geçerli genel bir tanımlamadır. Bundan dolayı süstaşları, eğer iyi kalitelilerse, metalik ve diğer endüstriyel minerallerden ve doğal yapı taşlarından farklıdırlar. Hatta düşük tenör ve küçük rezervli kaynaklar olsalar bile, bunların çıkartılmasında büyük hafriyatlara ve aşırı üretim miktarlarına gerek duyulmaz. Gemology, kıymetli ve yarı kıymetli süstaşlarıyla ilişkili her türlü bilimsel ve ticari uğraşları (örğ. jeolojisi, madenciliği, işletmeciliği, tanımlanması, sentetik üretimi, yapay tedavilenmesi, mıhlanması, pazarlaması ve de arkeogemoloji) kapsar. Bununla beraber, gemolojinin ve ilgili sektörün ekonomik etkisi henüz tam olarak ortaya çıkartılamamıştır. Buradan hareketle, sempozyumun “Değerli-Yarı Değerli Taşlar Oturumu”, gemolojiksel materyallerlerle (süstaşı mineralleri, süstaşı kayaları ve süstaşı taşlaşmış organik oluşukları) ilişkili her türlü orijinal araştırma, derleme ve vaka takdiminin bildiri özetlerini beklemektedir.
DENİZ, GÖL VE KIYI JEOLOJİSİ
Erol SARI – İstanbul Üniversitesi
Kadir Kürşat ERİŞ – İstanbul Teknik Üniversitesi
Demet BİLTEKİN – Ordu Üniversitesi
Pierre Henry – CEREGE, France
Bu oturum genel olarak Akdeniz, Karadeniz ve Marmara Denizi ile ilgili deniz ve kıyı jeolojisi konularını kapsamaktadır. Bununla birlikte, bu oturum ayrıca Türkiye göllerinin jeolojisi ve eski iklim kayıtlarının belirlenmesine yönelik çalışmaları da kapsamaktadır. Bu bağlamda oturum aşağıda sıralanan konuları içermektedir:
DOĞA KAYNAKLI AFETLER VE AFET YÖNETİMİ
Orhan TATAR – Cumhuriyet Üniversitesi
Şükrü ERSOY – Yıldız Teknik Üniversitesi
Bülent ÖZMEN – Gazi Üniversitesi
Türkiye, başta deprem olmak üzere tsunami, sel/su baskını/deniz fırtına kabarması, kütle hareketi, şiddetli fırtına, hortum, kuraklık, orman yangını, şiddetli yaz ve kış koşulları, yıldırımlar, göktaşı düşmesi gibi kökeni jeolojik, hidrolojik, meteorolojik, dünya-dışı ve bazen de insan olan doğa kaynaklı olaylarla çok sık olarak karşılaşmaktadır. Yeterli önlemler alınmadığı zaman bu olaylar afete dönüşmekte can ve mal kayıpları meydana gelmekte, Türkiye milli gelirinin %2-5’i her yıl afetler nedeniyle yok olup gitmektedir. Zararların azaltılması için disiplinler arası kapsamlı, etkin çalışmaların yapılması, uygulanması ve sürdürülebilir şekilde yönetilmesi gerekmektedir. Etkin bir afet yönetimi için yasal, idari, teknik ve bilimsel yöntemler afet öncesinde belirlenmeli ve yürürlüğe konmalıdır. Kısacası kriz yönetimi değil, risk yönetim anlayışı benimsenmelidir. Afet öncesi hazırlıklı olmayı benimseyen bir risk yönetimi anlayışı çerçevesinde sıradan doğa olaylarının nasıl afete dönüştüğü, önlenebilirliği ve zararlarının azaltılması konusunda gösterilecek çabalarda başta jeoloji meslek insanları ile tüm yerbilimleri disiplinlerinin rolünün ne olması gerektiği bu oturumda örnekleriyle birlikte tartışılması amaçlanmıştır.
Cahit HELVACI – Dokuz Eylül Üniversitesi
Atiye TUĞRUL – İstanbul Üniversitesi
Bahadır YAVUZ – Dokuz Eylül Üniversitesi
1947 yılından beri süregelen ve ülkemizin yer bilimleri alanındaki en köklü, saygın ve bilimsel organizasyonu olan Türkiye Jeoloji Kurultayı`nın 71.’si 23-27 Nisan 2018 tarihleri arasında ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi`nde gerçekleştirilecektir. Bu kongrenin konularından biri olan “Doğal Taş ve Endüstriyel Mineraller” oturumunda jeologlar için özel bir öneme sahip yapı taşları ve boyutlu taşlar ile endüstriyel mineraller üzerinde yürütülen araştırmalar sunulacaktır. Bu bağlamda, aşağıda verilen konular ile bu başlıklara yakın konulardaki çalışmalar oturumun komitesi tarafından değerlendirilecektir.
Doğal Taş ve Endüstriyel Mineraller konularında çalışan siz değerli meslektaşlarımızı aramızda görmek ve ürettiğiniz değerli çalışmaları jeoloji camiası ile paylaşmanız bizleri son derece memnun edecektir.
Doğal Taş
Endüstriyel Mineraller
Ali İhsan KARAYİĞİT – Hacettepe Üniversitesi
Zühtü BATI – Türkiye Petrolleri
Kimon CHRISTANIS – University of Patras, Yunanistan
Bu kapsamda oturumda dünyada ankonvansiyonel hidrokarbon içeren basenlerde yürütülen çalışmaların yer bilimleri camiası ile paylaşılması ve ülkemiz sedimanter havzalarındaki ankonvansiyonel doğal gaz ve petrol kaynaklarının varlığına ve tahmini rezervlerine ve arama-üretimine yönelik veri sunan jeolojik çalışmaların tartışmaya açılması planlanmaktadır.
Aynı şekilde oturumda, son dönemde yapılan jeolojik çalışmalarla varlığı tespit edilen ve ülkemiz kömür rezervlerinin ciddi şekilde artmasını sağlayan kömür jeolojisi çalışmalarının ve bu çalışmalarda jeofizik veriler kullanılarak elde edilen yeni bulguların ve varılan sonuçların tartışılması planlanmaktadır. Ayrıca, tüm bu kaynakların aranması, üretilmesi ve birincil enerji kaynağı olarak kullanılması esnasında çevreye karşı duyarlılık konusunda tartışmaların da yapılabilmesi planlanmaktadır.
Sena AKÇER ÖN – Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
Yavuz KAYA – Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Şükran AÇIKEL – Hacettepe Üniversitesi
Ulaş AVŞAR – Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Günümüzde birçok lisans öğrencisi ulusal ve uluslararası projelere katılmakta ve proje desteklerinden faydalanarak kendi araştırmalarını yapmaktadır. Projelere katılan, kendi projelerini oluşturan lisans son sınıf öğrencilerini bu yıl ikincisi düzenlenecek olan “Geleceğin Yerbilimcileri Oturumu”nda özgün çalışmalarını sunmaya davet ediyoruz.
Bu özel oturum, genç meslektaşlarımızın;
bilimsel düşüncelerinin gelişmesini destekleyecek, bilgi alışverişinde bulunmalarını sağlayarak onlara verimli bir ortam oluşturacak, güncel yerbilimi çalışmalarını keşfetmelerine imkan sağlayacak, isimlerini makalelerden, kitaplardan tanıdıkları bilim insanları ile tanışmalarına aracılık edecek, farklı üniversitelerden gelen gelecekteki meslektaşları ile tanışıp kaynaşmalarını sağlayacak ve onlara büyük tecrübe kazandıracaktır.
Bildirilerin, bilimsel kriterlere ve kongre kurallarına uygun olarak, öğrencinin danışmanıyla birlikte ortak isimli hazırlanması gerekmektedir. Öğrenciler üzerlerinde çalıştıkları özgün projelerini/araştırmalarını, kurultay sayfasında belirtilen kurallara uygun olarak (http://www.jmo.org.tr/etkinlikler/kurultay/) sözlü ya da poster olarak sunabilirler.
ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek 71. Türkiye Jeoloji Kurultayı’nın “Geleceğin Yerbilimcileri Oturumu”nda, genç meslektaşlarımızı ve bilgi ve tecrübeleriyle onlara destek olacak tüm yerbilimcileri aramızda görmek bizleri onurlandıracaktır.
HİDROJEOLOJİ, SU KAYNAKLARI VE YÖNETİMİ
Hasan YAZICIGİL – Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Zübeyde HATİPOĞLU BAĞCI – Mersin Üniversitesi
Müfit Şefik DOĞDU – Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü
Antonio CAMPBELL – Uluslararası Hidrojeoloji Birliği Başkanı, Portekiz
Ken HOWARD – Toronto Üniversitesi, Kanada
Bu oturumun amacı yeraltısularının miktar ve kalitesi ile ilgili sorunların çözümüne yönelik olarak yeraltısuyu akım sistemlerinin anlaşılması ve modellemesi, yeraltısuyu kirliliği ve koruma alanları, su kalitesi ve hidrojeokimyasal çalışmalar, kirletici taşınımı ve modellemesi, yüzey ve yeraltısuyu ilişkileri, kıyı akiferleri ve tuzlu su girişimi, karst hidrojeolojisi ve sürdürülebilir su kaynakları yönetimi konularını tartışmaktır. Bu alandaki güncel çalışmaları paylaşmak ve tartışmak üzere tüm araştırmacıları 71. Türkiye Jeoloji Kurultayına davet ediyoruz.
Nilgün GÜLEÇ – Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Quentin CROWLEY – Trinity College Dublin, İrlanda
İsmail Onur TUNÇ – Ardahan Üniversitesi
71. Türkiye Jeoloji Kurultayı’nın Jeokronoloji ve İzotop Jeolojisi konulu oturuma katkılarınız bekler, iyi çalışmalar dileriz.
Özgür AVŞAR – Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
Hüseyin KARAKUŞ – Dumlupınar Üniversitesi
Furkan ŞENER – Ömer Halisdemir Üniversitesi
Mahmut PARLAKTUNA – Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Dornadula CHANDRASEKHARAM – Indian Institute of Technology, Hindistan
Bu oturumun amacı, jeotermal enerjiye yönelik jeolojik, jeokimyasal, jeofizik vb. konularda yapılmış güncel araştırma sonuçlarının bilimsel bir platformda tartışılmasını sağlamaktır. Bununla birlikte, bu oturum jeotermal enerjinin doğrudan veya dolaylı kullanımına yönelik uygulamaların paydaşlara aktarılmasını sözlü veya poster bildiri sunarak sağlayacak katılımcılara açıktır. Jeotermal konusunda çalışan yerbilimcilerin katılımını ve bilgi paylaşımını bekliyoruz.
Ahmet Evren ERGİNAL – Ardahan Üniversitesi
Catherine KUZUCUOĞLU – The National Center for Scientific Research-CNRS, Fransa
Yeşim BÜYÜKMERİÇ – Bülent Ecevit Üniversitesi
Nizamettin KAZANCI – Ankara Üniversitesi
Nazire Özgen ERDEM – Cumhuriyet Üniversitesi
Mehmet Korhan ERTURAÇ – Sakarya Üniversitesi
Zeki M. HASSAN – Kerkük Üniversitesi
Ercan ALDANMAZ – Kocaeli Üniversitesi
Sibel TATAR ERKÜL – Akdeniz Üniversitesi
Özgür KARAOĞLU – Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
Francis O. DUDAS – Massachusetts Institute of Technology, ABD
Necati TÜYSÜZ – Karadeniz Teknik Üniversitesi
Mustafa KUMRAL – İstanbul Teknik Üniversitesi
Mustafa CİHAN – Öksüt Madencilik
Enver AKARYALI – Gümüşhane Üniversitesi
Ali Polat – Windsor Üniversitesi, Kanada
Gültekin TOPUZ – İstanbul Teknik Üniversitesi
Gürsel SUNAL – İstanbul Teknik Üniversitesi
Reşat ULUSAY – Hacettepe Üniversitesi
Hakan ERSOY – Karadeniz Teknik Üniversitesi
Mahmut MUTLUTÜRK – Süleyman Demirel Üniversitesi
M. Celal TUNUSLUOĞLU – Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Bu kapsamda; araştırmacıların, mühendislerin ve karar vericilerin bir araya getirilmesiyle bilimsel ve teknik bir paylaşım platformunun oluşturulmasını amaçladığımız “Mühendislik Jeolojisi ve Jeoteknik Oturumu”na bildiri göndermek ve katılmak üzere sizleri Ankara’da birlikte olmaya davet ediyoruz.
Hasan SÖZBİLİR – Dokuz Eylül Üniversitesi
Süha ÖZDEN – Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Veysel IŞIK – Ankara Üniversitesi
Abdolrezza GHODS – Institute for Advanced Studies in Basic Sciences, İran
Volkan KARABACAK – Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
Osman Parlak – Çukurova Üniversitesi
İbrahim Uysal – Karadeniz Teknik Üniversitesi
Utku Bağcı – Mersin Üniversitesi
Bu oturumun amacı (i) Tetis kuşağı ve çevresindeki ofiyolitlerde gerçekleştirilen güncel çalışmaları, (ii) manto ergimesi ve ergiyik/kaya etkileşimi, (iii) ofiyolitlerin oluşumu ve yerleşimi sırasında gelişen metamorfizma olaylarını ve (iv) melanj oluşum proseslerini tartışmaktır. Yurtiçi ve yurtdışından (Balkanlar, Avrupa ve Amerika) bir çok yerbilimciyi ofiyolit ve melanj konularını tartışmak üzere bu oturuma davet ediyoruz.
Atike NAZİK – Çukurova Üniversitesi
Ercan ÖZCAN – İstanbul Teknik Üniversitesi
Aynur HAKYEMEZ – Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü
Bilal SARI – Dokuz Eylül Üniversitesi
Mehmet ÖZKUL – Pamukkale Üniversitesi
Faruk OCAKOĞLU – Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
Ulvican ÜNLÜGENÇ – Çukurova Üniversitesi
Ezher TAGLIASACCHI – Pamukkale Üniversitesi
Yeryüzünün çok farklı coğrafya ve iklimlerinde işleyen ayrışma ve birikme süreçleri ile ürünlerinden başlayıp Yer’in derin tarihinde bugünkünden apayrı koşullarda oluşmuş sedimanter kayaçlara kadar geniş yelpazedeki konulara değinecek bildirilerinize “Sedimantoloji ve Sedimanter Süreçler Oturumu”nda ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyacağız.
Katkılarınızı diler, iyi günler ve iyi çalışmalar dileklerimizle.
Celalettin ŞİMŞEK – Dokuz Eylül Üniversitesi
Mehmet Ruhi AKÇIL – GeoSondaj Ltd. Şti.
Traugott SCHEYTT – Berlin Technische Universität, Almanya
Muzaffer METİNTAŞ – Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
Yüksel ÖRGÜN – İstanbul Teknik Üniversitesi
Engin TUTKUN – Bozok Üniversitesi
Jochen BUNDSCHUH – University of Southern Queensland, Avustralya
Iosif VOLFSON – Russian Geological Society, Rusya
Ana teması “Jeoloji ve Sağlık” olan 71. Türkiye Jeoloji Kurultayında tıp ve yer bilimleri ile ilgili bilim insanlarının ortaklığında çok sayıda tıbbi jeoloji oturumları yer alacaktır. “Çevre ve İnsan Sağlığı” etkileşimlerini değerlendirip, tartışmak, tıbbi jeoloji biliminin çalışma alanını genişletmek, ülkemizin koruyucu halk sağlığı politikalarının belirlenmesine destek olmak amacıyla, sizleri, çeşitli burs destekleri sağlanacak olan sözlü ve poster sunumlarınızla, soru, görüş ve önerilerinizle 71. Türkiye Jeoloji Kurultayına davet ediyoruz.
Ayhan KÖSEBALABAN – Jeoloji Mühendisleri Odası
Ali YILMAZ – Cumhuriyet Üniversitesi
Ali Vedat ÖYGÜR – Jeoloji Mühendisleri Odası
Kaan Şevki KAVAK – Cumhuriyet Üniversitesi
Can AYDAY – Eskişehir Anadolu Üniversitesi
Bekir Taner SAN – Akdeniz Üniversitesi
Turgut ÖZTAŞ – Jeoloji Mühendisleri Odası
Remzi KARAGÜZEL – İstanbul Teknik Üniversitesi
İrfan YEŞİLNACAR – Harran Üniversitesi
Farklı büyüklüklerde de olsa tüm insan yerleşimleri bir doğa parçası içindedir. Bu nedenle doğanın sunduğu yerüstü – yeraltı zenginlikleri ve açık ya da gizli barındırdığı makro – mikro risk olguları yanı sıra geçmişin geleceğe devamını sağlayan tarihsel, kültürel ve doğal çevre varlığı öncelikle fark edilmeli, olumlu – olumsuz özellikleri ve yayılımlarıyla tanınmalıdır. Tüm bu doğal olgular; mevcut ve olası yerleşim alanlarıyla olabilecek her türlü etkileşimleri dikkate alınarak irdelenmeli, daha plan aşamasındayken yapılması gereken saptamalarla bir yandan doğal kaynaklardan yararlanılabilme olanakları maksimize edilirken diğer yandan da uygulama – yapılaşma sırasında ve sonrasında ortaya çıkabilecek doğal kökenli ve / veya antropojenik olumsuzluklarla karşılaşma olasılığı minimize edilmelidir. Bu noktada yerel yönetimlerin konu hakkındaki bilinç düzeyleri ve yönlendirici karar mekanizmaları yaşamsal önem taşımaktadır.
Durum; başlangıçta “bölgesel ve alansal”, sonrasında “yerel ve noktasal” odaklı olan jeolojik kökenli her tür bilgi ve bulguyu, insan yerleşimlerinin planlanmasına, yapılanmasına, yaşatılmasına, yenilenmesine ve yersel sorunlarının giderilmesine uygulayan “kentsel jeoloji” çalışmalarını zorunlu kılar. Bu bağlamda kentsel jeoloji; “yersel veri”yi kentsel planlama – uygulama kararlarının alınmasında ve yerleşim sorunlarının çözümünde kulanmakta, kentlerin ve ögelerinin yer seçimlerini, mevcut ve olası yapılaşma koşullarını, dönüşümlerini, yeni gelişme alanlarını ve görünür / potansiyel yersel sorunlarını belirlemekte ve çözüm üretmektedir.
Yerel yönetimlerin planlanan, geliştirilen, yaşatılan ve yenilenen, kısaca sürdürülebilir kılınan bir kent oluşturma bağlamında gerçekleştirmesi gereken başlıca kentsel jeolojik çalışma konuları; yersel analiz, yersel sentez, yersel planlama kararları üretimi, yerleşme / yapılaşma alanları – birimleri için yer seçimi kararları alınması, bölgesel / yerel planlama ve uygulamalarda yerleşme / yapılaşma alanı irdelemesi, yapılaşmaya uygunluk irdelemesi, yaşatma çalışmaları, yapılaşmış çevre analizi, yeniden yapılanma (geri kazanım – dönüşüm) çalışmaları, potansiyel kentsel gelişme stratejilerini, alanlarını ve yönünü belirleme, ana başlıkları altında özetlenebilir.
YERKÜRE – ATMOSFER ETKİLEŞİMİ
Doğuşhan KILIÇ – Paul Scherrer Institut, İsviçre
Alper ÜNAL – İstanbul Teknik Üniversitesi
Fatma ÖZTÜRK – Abant İzzet Baysal Üniversitesi
Yer kabuğunun üzerinde bulunan atmosfer katmanlarının tamamı, dolaylı ya da direkt olarak altında bulunan yer ve su küre ile etkileşim halindedir. Bu etkileşim kimi zaman patlayan bir volkanın tüm Dünya’da hissedilen sıcaklığı anlamlı düzeyde düşürmesi ya da bazen de okyanus yüzeyinin ısınmasıyla atmosferdeki yağış eğilimlerini değiştirmesi olarak kendini gösterir. Yani canlıların hayatını doğrudan etkileyen atmosferik olaylar; üzerinde bulunduğu coğrafya, meteorolojik koşullar, gezegen dışı etkenler, insan aktivitesi gibi faktörler tarafından belirlenir.
Bu oturum yukarıda belirtilen atmosferik olayları belirleyici etkenleri konu almaktadır. Oturumda ele alınacak konular: