TMMOB Odalar 18 Temmuz 2024, Perşembe

Büyükşehir Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası, Mermerciler ve Madenciler Derneği ve Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi ile ortaklaşa düzenlediğimiz "Diyarbakır Bazalt Konferansı" 22 Mayıs 2013 tarihinde yapıldı.

Yayınlayan Birim: DİYARBAKIR ŞUBE
Yayına Giriş Tarihi: 22.05.2013
Güncellenme Zamanı: 21.10.2013 15:26:07

Yürütmesini Şubemizin yaptığı, Büyükşehir Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası, Mermerciler ve Madenciler Derneği ve Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi ile ortaklaşa düzenlediğimiz "Diyarbakır Bazalt Konferansı" 22 Mayıs 2013 tarihinde yapıldı.

Konferansın açış konuşmasını yapan Şube Başkanımız Harun YALÇINKAYA, Doğu ve Güneydoğu coğrafyasının jeolojik özelliğinin doğal zenginliğe dönüştüğünü, bu zenginliğin petrolden asfalta, mermerden madene, endüstriyel ham maddelerden jeotermal ve su kaynaklarına kadar uzandığını ifade etti. İnsanlığın ilk yerleşim yeri olan ve medeniyete ev sahipliği yapan Mezopotamya`nın zenginliğinin günümüze kadar geldiğini belirtti. Bu konferansın amacının bazaltı bölgemizin ekonomik değerine dönüştürmek olduğunu, tarihsel süreç içerisinde bazaltın bazen Ongözlü Köprü, han, hamam, bazen Ulucami, Meryemana Kilisesi, Sur olduğunu ve Amed olduğunu; bu nedenle gelecekte bazaltın Diyarbakır`a sağlayacağı katkının çok önemli olduğunu belirtti.

Diyarbakır Mermerciler ve Madenciler Odası (DMMD) Başkan Vekili Selahattin CENGİZ, işlenmesi zor olan bazalt taşının, bugüne kadar üvey evlat muamelesi gördüğünü söyledi. Diyarbakır`ın en büyük taş rezervinin bazalt taşı olduğunu belirterek, bu taşın çok dayanıklı olması nedeniyle tarihi Diyarbakır surlarının binlerce yıldır yıkılmadığını belirtti.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Devrim TÜRK ise Diyarbakır‘dan yapılan 200 milyon dolar tutarındaki ihracatın büyük kısmının mermercilik sektörünün oluşturduğunu söyledi. Bazalt taşının yeterli düzeyde işlenmesi durumunda ihracatın çok daha yüksek olacağını, bazalt kullanımının artmasının üretiminin de yükselmesini sağlayacağını bu nedenle yerel yönetimlerin park ve bahçe düzenlemelerinde bazalt taşını kullanmaları gerektiğini ifade etti. Aynı şekilde mimarların da projelerinde bazalt taşına yer vermelerinin gerektiğini ve bu taşın ekonomiye kazandırılmasının önemli olduğunu belirtti.

Açış konuşmalarının ardından Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekteri ve TMMOB eski Yönetim Kurulu Üyesi Fahrettin ÇAĞDAŞ, "Karacadağ Bazaltlarının Oluşumu ve Özellikleri" başlığı ile bir sunum yaptı. Karacadağ volkanizmasının oluşumu ve evreleri hakkında teknik bilgiler verdi. Bölgenin jeolojik konumu itibariyle zengin bir bölge olduğunu fakat yeteri kadar bu zenginliklerimizden faydalanamadığımızı belirtti. Bazaltın sadece geleneksel yapı taşı olarak kullanıldığını, geleneksel mimari yapının yanısıra çağdaş mimaride, kent peyzajında ve estetiğinde kullanılarak mutlaka geleceğe taşınması gerektiğini ifade etti. Özellikle üretim alanındaki sıkıntıların gelişen teknolojiyle paralel olarak aşılabileceğini belirtti. Bazaltın Diyarbakır`ın simgesi haline gelmesini ve bu özgür taşın "Diyarbakır taşı" olarak tescillenmesinin gerektiğini belirtti.

DİMER Fabrika Müdürü ve Maden Mühendisi Felat GÖKDEMİR ise "Bazaltın Üretimi ve Kullanım Alanları" konusunda bir sunum yaptı. Bir ülkenin en önemli kaynaklarının maden, tarım, hayvancılık ve ürettiği bilgi olduğunu, bir ülkeyi bunların zengin edeceğini belirtti. Diyarbakır`da hem mermer hem de bazalt rezervlerinin mevcut olduğunu, bazaltın maliyetinin yüksek olmasına rağmen kaliteli bir malzeme olduğunu belirtti. Sanayicilere ve işverenlere düşen en büyük görevlerden birisinin de bu maliyeti gün geçirmeden teknolojik desteklerle aşağılara çekebilmek olduğunu ifade etti.

Dicle Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi Nursen IŞIK ise, "Diyarbakır Karacadağ Bazaltının Yapısal Özellikleri ile Diyarbakır Geleneksel Mimarisinde Kullanımı ve Sürdürülebilirliği" başlığıyla bir sunum yaptı. Bazalt taşının özgür malzeme olduğunu belirterek, Üniversitede öğrencilerine bazalt taşını yeni yapılarda da kullanmalarını önerdiğini söyledi.

Son olarak da Büyükşehir Belediyesi Etüt, Proje ve Yapım Şube Müdürü Yüksek Mimar Bahar ACAR Büyükşehir Belediyesi`nin bazalt uygulamaları hakkında bilgilendirme yaptı. Bazaltın kullanım açısından çok çeşitlilik gösterdiğini, çok değişik yörelerden bazaltlar gelmesi nedeniyle teknik özellikler açısından sıkıntı yaşandığını belirtti. Teknik özelliklerini belirleyecek analizlerin yapılması durumunda bundan sonra daha kaliteli bazalt kullanma şanslarının olabileceğini ifade etti.