TMMOB Odalar 23 Kasım 2024, Cumartesi
Yayınlayan Birim: SİVAS ŞUBE
Yayına Giriş Tarihi: 21.02.2007
Güncellenme Zamanı: 19.03.2021 17:46:48

SİVAS ŞUBENİN PETROL YASASI HAKKINDA YAPMIŞ OLDUĞU BASIN AÇIKLAMASI

 BASINA VE KAMOYUNA

 

                Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından,  bazı maddelerinin bir kez daha görüşülmesi için TBMM‘ne iade edilen Yeni Petrol Kanununda;

            6326 sayılı önceki yasada yer alan "Milli Menfaatlerin Korunması" başlıklı bölüm tamamıyla çıkarılmış, böylece uluslar arası şirket menfaati, ülke ve kamu menfaatine tercih edilmiştir.

            Ülkemizde ham petrol ve doğalgazdan alınan %12,5‘lik devlet hissesi oranı, günlük üretim miktarına göre kademeli olarak %2‘ye kadar indirilmiştir.

            Önceki yasada yer alan, ülke içinde üretilen ham petrol ve doğalgaz  ile bunlardan elde edilen petrol  üretiminin kara sahalarında %65‘i ve deniz sahalarında %55‘nin memleket ihtiyacına ayrılması  zorunluluğu, kaldırılarak; yabancı şirketlere ürettikleri petrol üzerinde sınırsız tasarrufta bulunularak, tamamını ihraç etme hakkı geliştirilmiş, olağanüstü durumlarda bile üretilen petrolün ülke içinde öncelikli kullanılması ve memleket ihtiyacını gözetme zorunluluğu kaldırılmıştır.

"Sınırlara 5 km mesafede, tarihi, dini yer veya tesise, su tesisine, bir yol veya umumi geçide 60 metre mesafede, şehir veya kasaba belediye imar sahası dahilinde petrol faaliyeti Bakan müsaadesi olmadan yapılamaz."   Hükmü yasadan çıkarılarak, yabancı şirketlere sınır tanımaksızın her yerde faaliyette bulunma hakkı getirilmiştir.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının mevcut yasada bulunan devlet adına petrol arama ve üretim faaliyetlerinde  bulunma hakkı kaldırılarak, kurumun özelleştirilmesinin önü açılmış ve kuruluşumuz yabancı şirketlerle aynı statüye getirilmiştir.

Önceki yasada, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının diğer şirketlerden daha fazla arama ruhsatı alabilme hakkı, yeni yasa ile kaldırılmıştır. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının ruhsat sayısındaki avantajlı konumu kaldırılmıştır. Türkiye, sadece kara ve denizler olmak üzere iki bölgeye ayrılmış, ruhsat alanları karada 100 bin denizde 1 milyon hektara, ruhsat süreleri de karada 5, denizde 8 yıla yükseltilmiştir. Ruhsat sayısına hiçbir sınırlandırılma getirilmemiş tek bir uluslar arası şirketin veya yabancı bir devlet şirketinin bütün ülkemizi kapsayacak alanda tek başına ruhsat sahibi olmasına imkan verilmiştir.

Arama ruhsatlarında hektar başına alınan devlet hakkı geliri tamamen kaldırılarak gelir kaybı yaratılmıştır.

Sonuç olarak gerçek sahibi halkımız olan yer altı kaynaklarımızın kamu çıkarına ve ülke yararına uygun olarak kamu kuruluşlarımız eliyle değerlendirilmesini esas almayan, teşvik adı altında yabancı şirketlerin menfaatlerini gözeten bu yasanın Sayın Cumhurbaşkanımızın görüşleri, tespitleri ve direktifleri doğrultusunda yeniden düzenlenmesinin ülkemizin ve ulusumuzun   yararına olacağı düşüncemizi basına ve kamuoyuna saygıyla duyururuz. 08/02/2007

 

                                TMMOB JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI SİVAS ŞUBESİ

                                                          YÖNETİM KURULU