TMMOB Odalar 29 Mart 2024, Cuma

ESKİŞEHİR İLİ`NİN TIBBİ JEOLOJİ PROJESİ İLE İLGİLİ BİLİMSEL EKİBİ BİR ARADA (24.09.2021)

Yayınlayan Birim: ESKİŞEHİR ŞUBE
Yayına Giriş Tarihi: 30.09.2021
Güncellenme Zamanı: 08.10.2021 14:24:11


Toplantıya Şube Başkanımız Prof.Dr.Can Ayday ile Şube Yönetim Kurulu Üyeleri Öğr.Gör.Dr. E. Aytuğ Özsoy ve Merve Edizkan ev sahipliğinde Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) Genel Müdür Yardımcısı Abdülkerim Aydındağ, Daire Başkanları, JMO Genel Başkanı Hüseyin Alan, ESOGÜ Tıp Fakültesinden Prof.Dr. Selma Metintaş ve Prof. Dr. Muzaffer Metintaş, İTÜ Maden Fakültesi’nden Prof.Dr. Yüksel Örgün Tutay katıldı.

Şube Başkanımız Prof.Dr.Can Ayday açılış konuşmasında “Eskişehir şube olarak biz de bu projede yer aldık. Daha doğrusu pilot il olarak Eskişehir seçilsin dedik. İyi de oldu. Eskişehir seçildi. Hem Ankara’ya yakınlığı açısında hem de Eskişehir’de hocalarımızda vardı. Onların olması da bu projenin burada olmasını sağladı. Bu proje bir dönem başladı. İlerleyen dönemde farklı illere de taşınabilir.ESOGÜ bünyesinde yeni kurulan Tıbbi Jeoloji Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin Müdürü meslektaşımız Prof. Dr. Selahattin Kadir hocamız yer almaktadır. Hocamız Jeoloji ekibiyle ve Tıp ekibiyle birlikte ilerleyen günlerde koordinasyonu sağlayıp bu konuda güzel sonuçlar elde edeceklerdir.” dedi.Şube II. Başkanımız Öğr.Gör.Dr.E. Aytuğ Özsoyise “Can hocanın açıklamalarına ilave olarak Selahattin hocamız şu an TÜBİTAK projesi kapsamında arazide bulunmaktadır. Bu toplantıya katılamadığı için son derece üzgündür. Selahattin hocamız 25-29 Temmuz 2022’de İstanbul’dayapılacak olan 17. Dünya Kil Konferansının Başkanıdır. Bu konferansın Tematik kısımlarında 11’de Kil ve Sağlık, 33’de Kil ve Virüsler başlıkları bulunmaktadır. Bu alana ilişkin herkesin katılımını ve desteğini bekliyoruz.” dedi.

ESOGÜ Tıp Fakültesinden Prof.Dr. Selma Metintaş ve Prof.Dr. Muzaffer Metintaş ise konu ile kısa bir sunum yaparak projenin ilerlemesi için Sağlık Bakanlığı verilerinin olmazsa olmazları olduğunu ve bu konunun ivedilikle çözülmesi gerektiğini belirtmiştir. İTÜ Maden Fakültesi’nden Prof.Dr. Yüksel Örgün Tutay’da proje ile ilgli olarak geçmişte yapılan çalışmalarla bu çalışmanın entegrasyonun önemine dikkat çekerek projeye katılan tüm kurumların verilerinin ortak bir payda altında değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Jeoloji Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hüseyin Alan ise“Bugün ülkemizde bizleri jeolojik kökenli, yaşadığımız coğrafyanın etkisinden kaynaklı çok sayıda hastalıklar da sadece ülkemiz değil, dünyadaki birçok insan uğraşıyor. Ülkemizde de buna ilişkin emareler var. Bunun önemli belirteçlerini yakalamak için bir çalışma başlatılmış durumda. Pilot olarak Eskişehir’in seçilmesinin temel nedeni hem bilimsel alt yapımızın Eskişehir’de olması ve Ankara’ya yakın olması hem de jeolojik riskler açısından da bazı parametreleri göstermesi açısından da Eskişehir olarak seçilmiştir. Umut ediyorum burada edindiğimiz izlenimleri Türkiye geneline yayarız. Türkiye’nin tıbbi jeolojik risk haritası en kısa zamanda tabi ki bunun bir çaba ürünü olduğunu biliyoruz. MTA Genel Müdürlüğü tarafından ülkemize kazandırılır. MTA Genel Müdürlüğü bu konuda çok çalışmayla birlikte bu çalışmayı da başlatmış bulunuyor. Kendilerine Jeoloji Mühendisleri Odası adına teşekkür etmeyi bir borç biliyorum” ifadelerini kullandı.

Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdür Yardımcısı Abdülkerim Aydındağ ise “Bu projenin sadece Eskişehir için değil Türkiye için önemli olduğunu düşündüğümüz tıbbi jeoloji risk haritalarının hazırlanmasına, veri alt yapısı oluşturacak bir projenin değerlendirme toplantısı bu. Bu proje MTA Genel Müdürlüğü tarafından yürütülüyor. Odamızın tıbbi jeoloji komisyonunda yer alan hem tıpçı hem jeoloji mühendisi kökenli hocalarımız da projeye hem destek veriyorlar hem projenin danışmanlığını kısmen yürütüyorlar. MTA Genel Müdürlüğü yine bununla ilgili bir kamp oluşturdu. Bu bölgede de çalışmalar yürütülüyor. Bu çalışmaların geldiği nokta ise burada değerlendirilecek”diyekonuştu. Toplantı öneriler kısmı ile sona erdi.