TMMOB Odalar 29 Mart 2024, Cuma

BURSA İLİNİN JEOLOJİK DEĞERLERİ

GENEL MERKEZ 2023
ODA YAYINI

134 sayfa

1991 yılında 30 ülkeden delegenin katılımı ile Fransa’nın Diğne kentinde yapılan toplantıda Jeolojik mirasın korunması yönünde alınan kararlardan sonra Dünya’da Jeolojik Miras ve Jeopark çalışmaları büyük bir ivme kazanmıştır. On üç maddelik bu bildirgede, yerkürenin inorganik bölümünün de korunmaya ihtiyacı olduğu, bunların yenilenemeyen, yerine konulamaz oldukları ilk kez yüksek sesle dillendirilmiştir.

Jeosit, Jeolojik Miras, Jeopark ve Jeoturizm olguları son yıllarda oldukça önem kazanmıştır. İnsanlar çoğunlukla jeoparklar içerisinde bulunan mineral, fosil ve kayaçlardan oluşan jeolojik miras ögelerini ziyaret ederek yeryuvarının oluşumunun herhangi bir dönemi hakkında yada yer şekillerinin jeomorfolojik süreçlerle nasıl oluştuğu hakkında bilgi sahibi olabiliyorlar.

Dünya’da son yıllarda özenle yapılan Jeolojik Miras Envanter çalışmaları büyük hız kazanmıştır. Ülkemizde henüz sistematik olmamakla beraber 2000 li yıllardan beri JEMİRKO, MTA ve Jeoloji Mühendisleri Odası Kültürel Jeoloji ve Jeolojik Miras çalışma grubu Jeolojik Miras envanteri çalışmaları yapmaktadır.

Ülkemiz PROGEO tarafından önerilen Jeolojik Miras envanter çalışmaları için belirlenen başlıklardaki ögelerin tümünün en güzel, sayısız ve eşsiz örneklerini barındıran ender ülkelerden biridir. Bu çalıştayda, Bursa ve çevresi de bulunan çok sayıdaki jeositler tanıtılarak Bursa’nın Jeolojik Miras Envanter çıkarılmaya çalışılmıştır. Ancak jeomiras lokasyonlarının değere dönüşmesi için gerekli daha fazla bilimsel çalışmaların yapılması ve bilgi temelli tabela ve broşürlerin hazırlanması gerekir.

Çalıştayın gerçekleşmesinde katkıları olan Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara şubesi yönetim Kurulu, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Kültürel Jeoloji ve Jeolojik Miras Çalışma Grubu, JEMİRKO ve Yerbilimleri Eğitimi Çalışma Grubu (YEÇG üyelerine ve özellikle de bilgi ve deneyimlerini bizimle paylaşan tüm bilim insanlarına teşekkür ederiz.

Bursa İlinin Jeolojik Değerleri Çalıştayı Bildiri Özleri kitabını indirmek için lütfen tıklayınız.

FOTOJEOLOJİ

ATİLLA SESÖREN
ANKARA

Bu kitap fotojeoloji konusunda; ögrencilere, fotojeoloji ile tanismis olan yerbilimcilerine, mühen-dislere, plancilara ön bilgiler vermek üzere, uzun yil-larin tecrübeleri süzgeçten geçirilerek hazirlanmistir. Kitapta, fotojeoloji hakkinda temel bilgiler verilmeye çalisilmis, mümkün oldugu kadar lüzumsuz ayrinti-lardan kaçinilmistir. Fotojeoloji çok genis anlamda “hava fotograflari üze-rinden jeolojik çalismalar yapma” anlamina gelir. Bazi jeolojik yapilarin kendine özgü özellikleri açiklikla fotograflanmis olabilir ve bunlar fotograflarin üzerinde görüldügünde dogrudan taninabilirler. Suanda jeolojik çalismalar yalniz hava fotograflari ile sinirli kalmayip uzaydan elde edilen verilerle de ya-pilmaktadir. Özellikle son zamanlarda, fotojeolojik etütlerden önce, uzay verileri ile ön çalismalarin ya-pilmasi bir kural haline gelmistir. Kitabin arkasinda yer alan stereogramlar, yorumlama-lar ve açiklamalari, su anda aramizda bulunmayan, yakin dostum, hava fotograflari interpretasyonunu en iyi sekilde temsil edenlerden biri olan, ITC profesörle-rinden J.K.M. Mekel’in izniyle konulmustur. Fotojeoloji muhakkak ki bu kadar basit degildir. Ön bilgiler alinmis olsa dahi, fotograflardan jeolojik bil-gilerin çikarilmasi özel bir yetenek, jeoloji bilgisi ve tecrübe ister. Kalkinmis ülkelerde ve birçok kalkin-makta olan ülkelerde fotojeolojinin ehemmiyeti seneler önce anlasilmis, bu egitimi veren okullar ve enstitüler açilmistir. Ülkemizde ise fotojeoloji ögretimi az sayidaki üniversite tarafindan kisa bir egitim olarak ele alinmaktadir. En büyük güçlük, bu konuda yazilmis yeterli ögretici kitaplarin olmayisidir. Memleketimizde de bu tip egitim müesseselerinin açilmasi, hiç süphe yok ki kalkinmamizda önemli bir yer tutan projelerin, az insan gücü ve en az harcama-larla çok kisa bir zaman içerisinde hazirlanmasina ön ayak olarak büyük katkilarda bulunabilir.

KAYA MEKANİĞİ YERİNDE DENEYLER

CEMAL YILDIZ- NECMETTİN GÜRSOY- ALİ KAYABAŞI
ANKARA 2022

190 sayfa

Laboratuvarda yapılan kaya mekaniği deneyleri ile kaya kütle özellikleri tam olarak belirlenememektedir. Bu nedenle proje sahasında (tüneller, barajlar, yeraltı boşlukları vb.) kaya kütle deneyleri yapılmaktadır. Bu tür deneylerin yapılışı ve değerlendirilmesi hakkında bilgi paylaşımı çok azdır. Bu anlamda, uzun yıllardır çalışmış olduğumuz Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünde kazandığımız uygulama ve teorik bilgileri, yerbilimciler ile paylaşmak istedik. Kitabımızda; Hidrolik Kriko Deneyi, Goodman Jack Dilatometre Deneyi, Oyo 200 Dilatometre Deneyi, Yerinde Blok Kesme Deneyi, Presiyometre Deneyi, Probex Kaya Presiyometresi (Dilatometre) Deneyi ve Kaya Kütlede Geçirimlilik Deneyleri Basınçlı Deneyi (Lüjyon Deneyi) teori ve uygulamalı çözümlerle açıklanmıştır. Yerbilimcilere faydalı olması dileklerimizle.


ET YİYEN LAHİTLER: ASSOS SARKOFAKLARI

YILMAZ SAVAŞÇIN & SELMAN ER
GENEL MERKEZ 2023
ODA YAYINI

Değerli bilim adamı, hocam (MYS),  ömrünün sonuna kadar çalışmalarını sürdüren, Prof. Dr. Baron, Wolf v. Engelhardt’ın (1910 – 2008) önerisi ile başlamış olduğumuz bu çok disiplinli çalışma süresince ilginç sürprizler ve önemli sonuçlar birbirini izledi. Bu sonuçlar Anadolu’nun önemli ve güzel köşelerinden biri olan Assos konusunda henüz yanıtlanamamış bazı sorulara da açıklık getirdi. Gerek yerbilimciler gerekse arkeologlar olarak daha önce göremediğimiz bazı gerçeklere ulaştık ve bu sayede birçok başka soruna da yanıt bulabildik. Bu ilginç ve keyifli sonuçları, meslekten olmayan siz değerli okuyucularımızın kolaylıkla anlayabilecekleri bir dilde kaleme alarak yayınlamaya karar verdik.


Bu kitabın fikir babası olan değerli hocam Prof. Dr. Wolf v. Engelhardt başta olmak üzere, bu çalışmada emeği geçen John Scott, Berrin Torolsan ve editörlük görevini üstlenen kızım Zeynep Savaşçın’a, Assos kazılarını yıllarca başarı ile sürdüren ve kazılarda ortaya çıkan bazı mezar buluntularını incelememi sağlayan, ancak tam çalışmalarımın sonunda aramızdan aniden ve erken ayrıldığı için birlikte bir kitap yapamayışımızın üzüntüsünü yaşadığım, değerli arkadaşımız, Prof. Dr. Ümit Serdaroğlu’na en içtenlikle teşekkürlerimle.

ET YİYEN LAHİTLER: ASSOS SARKOFAKLARI KİTABINI İNDİRMEK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ