TMMOB Odalar 29 Mart 2024, Cuma

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi 21.Yıldönümü basın açıklaması yapıldı

Yayınlayan Birim: ANTALYA ŞUBE
Yayına Giriş Tarihi: 16.08.2020
Güncellenme Zamanı: 18.08.2020 09:28:30

Bir gece ansızın gelen uğultular, şu sesleri bağırdılar “İMDAT! SESİMİ DUYAN VAR MI?”

17 Ağustos 1999 günü tüm ülke 45 saniye sallandı, ranta, vurguna, kötü yapılaşmaya isyan edercesine. İnsanlar… Çocuklarını kurtaramayan anneler, babalar… Bazıları hiçbir şey hissedemeden can verdi, “evim” dediği tuğlaların altında, kimisi yaralandı, kimisi bir uzvunu bıraktı molozların altında kimisi ruh sağlığını.

PEKİ NEDEN BÖYLE OLDU ACABA?

YER BİLİMCİLER DİKKATE ALINSA BUNLAR YİNE YAŞANIR MIYDI?

Üzerinden 21 yıl geçti, neler değişti, neler öğrendik, neler yaptık?

Daha doğrusu neleri öğrenemedik, neleri yapamadık?

Üzülerek söylemek gerekirse çok şey yapamadık, yapmadık, yapamıyoruz, yapmıyoruz. Belki bize oy getirmediği için belki de vatandaşlarımız bunu dikkate almadığı için belki de biz yeterince insanlara anlatamadığımız için.

Sonuç olarak pek bir şey yapmadık ama çok şey yapabilirdik ve hâlâ yapabiliriz.

İNANIN ÖNLEM ALMAK ÇOK DAHA EKONOMİK VE İNSANİ.

Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şubesi olarak bilgi ve birikimimizi kurumlarla, bölgemizdeki insanlarla paylaşmaya, bu amaç uğrunda paydaş olmaya her zaman hazırız Yeter ki ciddiye alalım. Aslında sadece insan yaşamı için değil, doğa için, kaliteli hayatlar için, sürdürülebilir bir yaşam için, sürdürülebilir bir ekonomi için lütfen uyarılarımızı dikkate alın.

Uzmanların raporları ortada, eğer önlem alınmazsa sadece İstanbul`da 180.000 insanımızın hayatını kaybedebileceği söyleniyor. Coğrafyamıza baktığımız zaman yaşanan depremler var, ölen insanlar var, terk edilen şehirler var ama alınan önlemler yok, değişen bir anlayış yok. Sıradaki depremde yine aynı senaryoları yaşayacağız. Senaryosu değişmeyen sadece adı ve oyuncuları değişen ACI BİR FİLMİN tekrarını izler gibi izleyeceğiz olanları.

Bir yöntem halinde uzmanların görüşü MUTLAKA dikkate alınmalı ve şüphesiz ki Antalya dünyanın en güzel yeri ise, Antalya’yı dünyanın en güvenli, yaşanabilir ve sürdürülebilir bir kenti olarak devam ettirebiliriz.

Üzülerek ifade etmek gerekirse Marmara depreminden 21 yıl geçmiş olmasına rağmen bazı konularda hâlâ yeterince özenli davranmıyoruz. Antalya kentimiz çok hızlı gelişiyor, ilçelerimiz de çok hızlı büyüyor. Bir marka kenti, bir turizm kenti olarak iyiyiz fakat sağlıklı yapılar yapmak için olmazsa olmaz olan zemin etüt raporları çoğu belediyemiz tarafından maalesef kontrol edilmiyor. Bu dönemde sesimize kulak veren Korkuteli Belediyesi ve Demre Belediyesine zemin etütlerini kontrol ettiklerinden dolayı teşekkür ediyoruz fakat buradan Manavgat Belediyesi, Finike Belediyesi, Kumluca Belediyesi, Kaş Belediyesi, Elmalı Belediyesi, İbradı Belediyesi, Gündoğmuş Belediyesi ve hemen yanı başımızdaki Döşemealtı Belediyesini uyarmak istiyoruz. 21. asırda bina yapıyoruz fakat bina temellerinin yerlerini tayin ederken taş devrindeymişiz gibi davranıyoruz.

SAĞLIKLI YAPILAR İÇİN BİR AN ÖNCE DENETİMİ ARTTIRMALIYIZ.

Denetim olmayan belediyelerde bir tane jeoloji mühendisi olması inanın bina zemin ilişkisi açısından o ilçenin geleceğine katkı sağlayacaktır. Sağlıklı yapılar yapılmasına katkı sağlayacaktır. Fakat belediyelerin bu umursamaz tavırları bizi üzmekte ve insanlığı uçuruma sürüklemektedir. Antalya Büyükşehir Belediyesinden talebimiz ise Yerbilimleri Müdürlüğünü faaliyete geçirmeleri ya da bir daire başkanlığı kurarak kentin geleceğine katkı sağlamalarıdır.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası

Antalya Şubesi